16.1.06

Η Κόλαση είναι ενδόθερμη ή εξώθερμη;

Η Κόλαση είναι Ενδόθερμη ή Εξώθερμη?

Η ερώτηση αυτή , σύμφωνα με μια εκδοχή δόθηκε πριν από χρόνια σε εξετάσεις στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο, στο τμήμα χημικών μηχανικών.
Άλλη εκδοχή θέλει την ερώτηση να έχει δοθεί σε ένα διαγώνισμα Xημείας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (για όλους τους «θρύλους» οι εκδοχές είναι πολλές…)

Ερώτηση:
Η κόλαση είναι εξώθερμη (αποδίδει θερμότητα) ή ενδόθερμη; (απορροφά θερμότητα);

Οι περισσότεροι φοιτητές τεκμηρίωσαν τις απαντήσεις τους χρησι-μοποιώντας τον νόμο των ιδανικών αερίων του Boyle, (τα αέρια ψύχονται όταν εκτονώνονται και θερμαίνονται όταν συμπιέζονται) ή κάποιο παραπλήσιο φυσικό νόμο.

Όμως ένας φοιτητής, έδωσε την ακόλουθη απάντηση, που αποτελεί ένα έξοχο παράδειγμα ορθολογικής αντιμετώπισης μιας ερώτησης με ανορθολογικό, μεταφυσικό υπόστρωμα:

«Αρχικά, πρέπει να ξέρουμε πώς μεταβάλλεται η μάζα της κόλασης, συναρτήσει του χρόνου. Άρα, πρέπει να γνωρίζουμε τον ρυθμό μετακίνησης των ψυχών προς την κόλαση καθώς και τον ρυθμό αποχώρησης από αυτήν.
Θεωρώ ότι μπορούμε να υποθέσουμε με βεβαιότητα ότι οι ψυχές που μπαίνουν στην Kόλαση δεν μπορούν να φύγουν από αυτήν. Eπομένως, δεν έχουμε έξοδο ψυχών από την Kόλαση.
Όσο για τον αριθμό των ψυχών που εισέρχονται στην κόλαση, ας εξετάσουμε τις διάφορες θρησκείες που υπάρχουν στον κόσμο σήμερα.
Mερικές από αυτές υποστηρίζουν ότι θα πας στην κόλαση αν δεν είσαι πιστός τους. Eπειδή υπάρχουν περισσότερες από μια τέτοιες Θρησκείες κι επειδή οι άνθρωποι ανήκουν μόνο σε μία απ’ αυτές, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όλες οι ψυχές πηγαίνουν στην Kόλαση.
Με βάση τους τωρινούς ρυθμούς γεννήσεων και θανάτων, μπορούμε να αναμένουμε ότι ο αριθμός των ψυχών στην κόλαση, αυξάνεται με εκθετική μορφή.
Τώρα, παρατηρούμε τον ρυθμό μεταβολής του όγκου της κόλασης διότι ο νόμος του Boyle ορίζει ότι προκειμένου η θερμοκρασία και η πίεση της κόλασης να παραμείνουν σταθερές, ο όγκος οφείλει να αυξάνεται καθώς προστίθενται ψυχές.
Αυτό μας δίνει δύο πιθανότητες:
1] Αν ο όγκος της κόλασης αυξάνει με ρυθμό μικρότερο από τον ρυθμό εισαγωγής των ψυχών σε αυτήν, τότε η θερμοκρασία και η πίεση στην κόλαση θα αυξάνεται έως ότου αυτή εκραγεί.
2] Αν ο όγκος της κόλασης αυξάνει με ρυθμό γρηγορότερο από τον ρυθμό εισόδου των ψυχών σε αυτήν, τότε βεβαίως, η θερμοκρασία και η πίεση θα μειώνονται έως ότου η κόλαση παγώσει.
Τι από τα δύο ισχύει λοιπόν;
Αν αποδεχθούμε αυτό που μου είπε κάποια πρώην μου, κατά την διάρκεια του πρώτου έτους σπουδών μου, ότι " ... θα κοιμηθώ μαζί σου μόνο όταν υπάρξει κάποια μέρα που θα παγώσει η Kόλαση " και συνυπολογίσω το γεγονός ότι συνεχίζω να μην έχω πετύχει να έχω σεξουαλικές σχέσεις μαζί της, τότε η 2η πιθανότητα δεν μπορεί να ισχύει κι έτσι, είμαι σίγουρος ότι η κόλαση είναι εξώθερμη και δεν θα παγώσει.»

Και οι δυο εκδοχές - που ανέφερα στην αρχή για την προέλευση της ερώτησης του καθηγητή και της απάντησης του φοιτητή - συμφωνούν στο γεγονός ότι:
«ο φοιτητής – βαθμολογικά - πήγε στον παράδεισο: ΑΡΙΣΤΕΥΣΕ!»

(ΥΓ.
Το κείμενο αυτό το αφιερώνω στο Θεολόγο Λυκείου της πόλης μας που υποστήριξε χθες στους μαθητές του, ότι «ο καρκίνος γίνεται ευλογία του Θεού, γιατί οι καρκινοπαθείς, μέσα από την ταλαιπωρία τους εξαγνίζονται και πάνε στον παράδεισο»…
ΕΛΕΟΣ…)

6 σχόλια:

hardrain είπε...

Έξοχο!

Για τον Θεολόγο του Λυκείου της πόλης σας, προτιμώ να μη σχολιάσω, θα λερώσω τις ωραίες σελίδες σου αν πω την άποψή μου για το ''είδος'' του...

Χρήστος Αθανάσουλας είπε...

:)

Lao είπε...

ωραία ιστορία αλλά πρόκειται προφανώς για αστικομυθιά!

Ανώνυμος είπε...

ο κυριος κ εχει πει και πολλα αλλα αηδιαστικα στις εθουσες του συγκεκριμενου λυκειου.Καλυτερα να μην αναφερθω περετερω γιατι θα ανατριχιασουν και οσοι ολοι τα διαβασουν.Φαντασου εμας που τα ακουγαμε!!!!Δραμα.Ζητω η Ελληνικη παιδια και το ελευθερο πνευμα των εκπαιδευτικων μας!Υ.Γ ωραια εκδοχη για την κολλαση!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Όντως, εμάς ρωτήστε που τα ακούγαμε κιόλας! (Χρήστο, μη με ξαναβρίσεις! Λιγο χρόνο ξεκλέβω ο καημένος να σε διαβάσω) Αλλά ας μη συνεχίζω να στολίζω το συγκεκριμένο κ.κ. καθηγητή γιατί θα παρεκτραπώ και δεν πρεπει...

Χρήστος Αθανάσουλας είπε...

καλώς τον και...καλό διάβασμα!...γεια!
δεν έβρισα. οκ;
:)