12.1.06

Ο φόβος της ανάστασης…

Χθες βράδυ με βρήκε ένας φίλος από τα παλιά…Τον άκουσα με πολύ αγωνία στο τηλέφωνο να μου ζητά μια επείγουσα συνάντηση. Παράτησα παιδιά, σκυλιά κι έτρεξα να τον βρω. Γιατί (το είπαμε…): Έλληνες είμαστε και στις δύσκολες στιγμές έχουμε φίλους, για να μην χρειαζόμαστε ψυχίατρο….

Πίνοντας το κρασάκι μας δεν άργησε να μου βγάλει το πρόβλημά του. Ήθελε επειγόντως 5.000 ευρώ δανεικά!
Το πρόβλημά του αρκετά λεπτό, που δεν μπορούσε να το εκμυστηρευτεί σε οποιονδήποτε…Με εμπιστεύτηκε και γι’ αυτό με συγκίνησε πολύ. Ας το μοιραστώ μαζί σας, αφού έτσι κι αλλιώς δεν «δίνω» το όνομά του, οπότε δεν τον «προδίδω».
Είχε πάει η πεθερά του, την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, στα Ιεροσόλυμα. Εκεί έπαθε εγκεφαλικό και σύντομα πέθανε. Δέχτηκε τότε ο δικός μου ένα τηλεφώνημα από το Τελ Αβίβ, όπου μετά τα…τυπικά συλλυπητήρια, του μίλησαν και για τα…τυπικά της κηδείας.

Ο διάλογος που ακολούθησε είναι αποκαλυπτικός:
- Για να γίνει η κηδεία στην Ελλάδα χρειάζονται τουλάχιστον 5.000 ευρώ, ενώ εδώ στο Ισραήλ μόνο 1.000, του είπε ο Ααρών, το Εβραϊκό Κοράκι, που του τηλεφώνησε.
Το σκέφτηκε λίγο ο γαμπρός της (ο φίλος μου) και του απάντησε:
-Θέλουμε η κηδεία να γίνει στην Ελλάδα!!!

- Α, εσείς την νοιάζεστε πολύ την πεθερά σας. Θα σας κάνουμε καλύτερη τιμή! Ενώ στην Ελλάδα θα πληρώσετε 5.000 ευρώ, εδώ μόνο 800.
- Όχι. να την φέρετε εδώ! Επέμενε ο φίλος…

-Μα για σκεφτείτε το καλύτερα επέμενε ο Ααρών. Ο μισθός σας είναι μόνο 1.000 ευρώ κι εσείς επιλέγετε να εργάζεστε πέντε μήνες μόνο και μόνο για να κηδέψετε την πεθερά σας στην Ελλάδα;... Ειλικρινά δεν σας καταλαβαίνω. Σας κάνουμε νέα βελτιωμένη πρόταση: Ελλάδα 5.000 ευρώ, εδώ μόνο 500!!!
-Όχι, όχι, εδώ απάντησε, χωρίς δεύτερη σκέψη!!!

Ο Ααρών είχε εξοργιστεί. Του είπε κάτι στα Εβραϊκά (που ο φίλος μου δεν κατάλαβε…) και συνέχισε:
- Αφού σας θυμίσω κύριε, ότι δεν πρόκειται για την μητέρα σας αλλά για την πεθερά σας, σας κάνω την καλύτερη πρόταση, που έγινε ποτέ για επισκέπτη που πέθανε στην χώρα μας: Ελλάδα 5000, εδώ η κηδεία της πεθεράς σας θα γίνει δημοσία δαπάνη κι αυτό για σας, επειδή δεν ξανασυναντήσαμε άνθρωπο, που να λατρεύει την πεθερά του, τόσο!!!
- Μα δεν καταλαβαίνετε τι σας λέω;;; η κηδεία θα γίνει στην Ελλάδα (ο δικός μου ανένδοτος) !!!

- Α, μα εσείς είσθε μοναδικός κύριέ μου! Πρώτη φορά βλέπω τέτοια αγάπη,
τέτοια επιθυμία να την έχετε κοντά σας! Έχω και μια τελευταία πρόταση:
-Στην Ελλάδα η κηδεία θα σας κοστίσει 5.000 ευρώ. Ενώ εδώ στην δωρεάν κηδεία που σας προτείνουμε, μπορούμε να καλέσουμε να χοροστατήσει και ο Ειρηναίος!!!... όπου λόγω της γνωστής σας – φαντάζομαι – περιπέτειάς του, αν συμφωνήσετε (εμείς θα το φροντίσουμε να φανεί ότι εσείς τον καλέσατε…), θα λάβετε σε λογαριασμό σας και 5.000 ευρώ από Ελληνοαμερικάνους φίλους του (Ειρηναίου) στα πλαίσια της ευκαιρίας που θα του δώσετε να «λειτουργήσει» ως Πατριάρχης!!!...Κι έτσι αντί να επιβαρυνθείτε με 5.000 ευρώ, θα εισπράξετε και 5.000 ευρώ επί πλέον!!!
-Ελλάδαααααα!!!! Ούρλιαξε ο φίλος μου, που ήδη βρισκόταν στα πρόθυρα νευρικής κρίσης!

Τότε αποκαμωμένος ο Ααρών με φανερή την απογοήτευσή του, τον ρώτησε:
- Εντάξει, όπως επιθυμείτε. Σας παρακαλώ όμως μην με αφήσετε με την περιέργεια: γιατί τόση επιμονή;
Και τότε ο φίλος μου του εξήγησε:
- Κοίταξε να δεις φιλαράκο, πριν πολλά-πολλά χρόνια, ένας δικός σας κηδεύτηκε εκεί
πέρα και μετά αναστήθηκε! Δεν το διακινδυνεύω με τίποτα!!!....
……..
Εσείς θα τον δανείζατε;
(όπως το δημοσίευσα στην εφημερίδα ΠΡΩΤΗ του Πύργου κάπου τον περασμένο Ιούλιο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: