18.1.06

13,5 ΕΚΑΤΟΜ. ΕΥΡΩ ΑΠΑΙΤΕΙ Η "ΚΙΣΣΟΣ"

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΚΙΣΣΟΣ»

ΑΠΑΙΤΕΙ 13,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ!

Στις 26 Ιανουαρίου η δίκη των οικολόγων

Αγωγή εξόντωσης για «ηθική βλάβη» και «διαφυγόντα κέρδη»,

επειδή αντιτάχθηκαν στην οικοπεδοποίηση του Χορτιάτη


Την Πέμπτη 26.1.2006 εκδικάζεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αγωγή της εταιρίας «ΚΙΣΣΟΣ ΕΜΟ» και των δύο αποκλειστικών εταίρων του, του Δήμου Χορτιάτη και του Συνεταιρισμού Μηχανικών μελών ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας, με την οποία ζητούν την πληρωμή αποζημίωσης 13,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και προσωπικά από τα στελέχη της Αλέξανδρο Γεωργόπουλο, Γιάννη Τζιώλα και Μιχάλη Τρεμόπουλο.

Οι τρεις αυτοί επιλέχτηκαν γιατί είναι αυτοί που υπέγραψαν ως εκπρόσωποι της Κίνησης την προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον των οικοδομικών αδειών που εξέδωσε η Πολεοδομία Θεσσαλονίκης. Πρόκειται όμως για πολύπλευρους αγώνες που έχουν ξεπεράσει τη 15ετία και έχουν πετύχει με δικαστικές αποφάσεις να παγώσουν τα έργα στην περιοχή επί μια 10ετία. Φυσικά, αυτό είναι που τους πονάει και με την εξοντωτική αγωγή επιδιώκουν και να γονατίσουν τους αντιδίκους τους αλλά και να δακτυλοδείξουν στους εταίρους -που ήδη ζητούν τα λεφτά τους- τους «ενόχους» της αποτυχίας τους.

Οι κερδοσκόποι ισχυρίζονται ότι υπέστησαν ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη από τη συμπεριφορά των οικολόγων, ακριβώς επειδή επί σειρά ετών δραστηριοποιήθηκαν συστηματικά ενάντια στα συμφέροντα της «ΚΙΣΣΟΣ», που είναι το χτίσιμο 2030 στρεμμάτων της περιοχής «Ισενλί» του Χορτιάτη.

Καταλογίζουν στους οικολόγους ότι προσέφυγαν και για ακύρωση των νέων οικοδομικών αδειών (2002, 2003) στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση ΚΙΣΣΟΣ το φωτογραφικό άρθρο 28 του νόμου 2742/1999. Οι υποθέσεις όμως αυτές έχουν συζητηθεί στις 22.9.2005, μετά από επανειλημμένες αναβολές της δίκης, πάντα με πρωτοβουλία της ΚΙΣΣΟΣ Α.Ε. και υπήρξε μια εξαιρετική εισήγηση του αρμόδιου δικαστή, που δέχτηκε όλα τα επιχειρήματα της Οικολογικής Κίνησης και των δασικών.

Επίσης, καταλογίζουν στους οικολόγους ότι …παραπλάνησαν το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης (με προφορική και γραπτή καταγγελία), με αποτέλεσμα να στραφεί εναντίον τους και να προχωρήσει σε απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών, που «κλόνισαν την αξιοπιστία και την εικόνα τους προς το κοινό και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης». Γι’ αυτό και έχουν ασκήσει παρόμοια αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εναντίον του Δασαρχείου, αφού επιμένει στη στάση του.

Είναι πράγματι πρωτάκουστο να ζητούν οι υπεύθυνοι της οικοπεδοποίησης του Χορτιάτη αποζημίωση από τους οικολόγους, επειδή διέπραξαν …την «παρανομία» να ασκήσουν νόμιμο δικαίωμά τους, υπερασπίζοντας το συλλογικό συμφέρον και το δασικό χαρακτήρα της περιοχής και έχοντας στα χέρια τους:

α) 22 έγγραφα των αρμόδιων δασικών αρχών (μεταξύ τους και από τον Υπουργό Γεωργίας) που δέχονται το δασικό χαρακτήρα της περιοχής,

β) την οριστική απόφαση 5/1995 της Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Θεσσαλονίκης, που έκρινε ότι η περιοχή ΚΙΣΣΟΣ είναι δασική και αναδασωτέα,

γ) τις σημαντικές αποφάσεις 2757 και 2758/1984 της Ολομέλειας του ΣτΕ, που ακύρωσαν τις δύο πρώτες οικοδομικές άδειες του οικισμού.

Αφού λοιπόν ισχυρίζονται ότι έχουν δίκιο, γιατί δεν περιμένουν την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου και σπεύδουν να καταδιώξουν τους οικολόγους, που ζητούν νόμιμα την ακύρωση των νέων οικοδομικών αδειών; Μήπως γιατί φοβούνται την οριστική αποτυχία των σχεδίων τους και ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα;

Υποστηρικτής του «Κισσού» εμφανίζεται και η Νομαρχία Θεσσαλονίκης που με τον δικηγόρο της υποστήριζε με ιδιαίτερη θέρμη στο δικαστήριο τις απόψεις της εταιρείας, με την κάλυψη του Π. Ψωμιάδη. Υπόψη ότι η μία άδεια εκδόθηκε πέρυσι, μετά την απόπειρα να γίνει αυθαίρετη ανοικοδόμηση στην περιοχή. Μέλη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε καταγγελία στο Αστυνομικό τμήμα Πανοράματος, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 3 ατόμων και την παραπομπή τους στο αυτόφωρο. Την επόμενη μέρα όμως, στις 8 το πρωί, η εταιρεία «Κισσός» παρουσίασε στο Αστυνομικό τμήμα οικοδομική άδεια με ημερομηνία της ίδιας μέρας! Κάτι που αποδεικνύει ότι υπάρχει μηχανισμός υποστήριξης της αυθαιρεσίας μέσα στην Πολεοδομία.

«Έχουμε αποδείξει», δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος, νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης «ότι παραμένουμε σταθεροί στις αρχές της υπεράσπισης του συλλογικού συμφέροντος και οι προσπάθειες τρομοκράτησης δεν πετυχαίνουν τίποτε, παρά μόνο χαλυβδώνουν τη διάθεσή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Καλούμε τους Θεσσαλονικείς και κάθε ευαίσθητο πολίτη να συμπαρασταθεί στο δίκαιο αυτό αγώνα».



Κυκλοφορεί κείμενο συλλογής υπογραφών, που μπορεί να βρει κανείς και στο site www.ecology-salonika.org, επικοινωνώντας με το e-mail ecology-trem@nath.gr ή στα τηλ. 2310.421196 και 2310.222503.

2 σχόλια:

Χρήστος Αθανάσουλας είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Χρήστος Αθανάσουλας είπε...

ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΓΡΑΦΕ ΧΘΕΣ:

Λόγια και Έργα Μεγάλων Ανδρών

Ο Υπουργός Οικονομίας μας, μιλώντας για την μελλοντική συνταγματική αναθεώρηση δήλωσε πως:

"Θα πρέπει να δούμε πώς η προστασία του περιβάλλοντος θα εφαρμόζεται με έναν τρόπο φιλικό προς τις επενδύσεις. Οι επενδύσεις είναι το βασικό ζητούμενο στη νέα εποχή."

Συνήθως το αντίστροφο λέγεται. Να υποθέσω ότι η, συναρτημένη και με την κατάσταση του περιβάλλοντος, δημόσια υγεία είναι και αυτή υποδεέστερη, ως προτεραιότητα, των επενδύσεων - και μάλιστα με συνταγματικό πρόσταγμα;

....