18.9.08

...της Σοφίας

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

σοφιας
πιστεως
αγαπης
και ελπιδας

Σίγουρα όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή έχουμε περάσει ή θα περάσουμε από μία περίοδο της ζωής μας κατά την οποία θα αναρωτηθούμε και θα θελήσουμε να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε, από πού προήλθαμε, πώς και γιατί.

Ποιος, όμως, θα μας απαντήσει σε αυτά τα τόσο λεπτά ερωτήματα;

Ο Νορβηγός συγγραφέας του βιβλίου «Ο Κόσμος της Σοφίας» Jostein Gaarder, είναι καθηγητής φιλοσοφίας. Γνωρίζοντας καλά την ανάγκη του ανθρώπου για γνώση και ιδιαίτερα τα επίμονα εφηβικά ερωτήματα, μας παρουσιάζει την ιστορία της φιλοσοφίας μέσα από ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το μυθιστόρημα έχει ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι, η Σοφία. Όπως κάθε έφηβος, έτσι και εκείνη θεωρεί τη ζωή της ανιαρή μέχρι να αρχίσει να λαμβάνει ανώνυμες επιστολές με απλά ερωτήματα για την καθημερινότητά της, τα οποία θα αποδειχθεί ότι έχουν βαθύτατες έννοιες και θα την οδηγήσουν στο «παιχνίδι» της φιλοσοφίας. Σκοπός του «παιχνιδιού» είναι να βρει τις απαντήσεις που χρειάζεται, για να μάθει από πού και γιατί δημιουργήθηκε ο κόσμος στον οποίο ανήκει. Ταξιδεύει μέσα στο χρόνο από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας ως το σήμερα. Συναναστρέφεται με φιλοσόφους, μαθαίνει απόψεις και γεγονότα, τα οποία ενώ τώρα θεωρούνται αυτονόητα, κάποτε υπήρξαν υπέρλογα. Μαθαίνει επίσης ότι υπήρξαν άνθρωποι που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για να υποστηρίξουν τα «πιστεύω» τους, τα οποία ταυτίζονται με τα σημερινά δεδομένα και μας υπενθυμίζει ότι ο άνθρωπος εξελίσσεται μέρα με τη μέρα, καθώς και ότι αυτό θα συμβαίνει μέχρι να επέλθει το τέλος του είδους του.

Αυτό το βιβλίο χαρίζει στον καθένα μας ένα τέτοιο ταξίδι γνώσης και φαντασίας με «ανοιχτό» εισιτήριο, έτσι ώστε να ταξιδέψουμε όποτε θέλουμε και όσες φορές επιθυμούμε.

Επιπλέον, μας προσφέρει τη δυνατότητα να «συμφιλιωθούμε» με τον εαυτό μας σε επίπεδο αναγνώρισης, καθώς και να καταλάβουμε τα πολύ λεπτά σύνορα μεταξύ συνειδητού, υποσυνείδητου και ασυνείδητου.

Θα μας δοθεί βοήθεια στο να επιλέξουμε το δρόμο που θα ακολουθήσουμε για να βρούμε τις δικές μας απαντήσεις.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, την ιστορία μας και, συνεπώς, όλα αυτά που έπραξαν κάποιοι, πριν τόσα χρόνια, για να ζούμε εμείς σε έναν καλύτερο κόσμο, μας δίνει σίγουρα δύναμη και θέληση για να αντιμετωπίσουμε το αύριο.

Τέλος, αν υπάρχουν κάποιοι με τον απαραίτητο ζήλο για να ακολουθήσουν το παράδειγμα εκείνων που τόσο πάλεψαν, θα ήταν φρόνιμο να το πραγματοποιήσουν για να μπορέσουμε να αφήσουμε και εμείς κάτι σε αυτούς που θα μας «διαδεχθούν».


Γλυκό με μήλα της Σοφίας

Υλικά

  • Δύο κόκκινα μήλα ψιλοκομμένα
  • 1/2 πακέτο μπισκότα πρι μπερ
  • 2 κουταλιές μέλι
  • 4 κουταλιές βούτυρο
  • 2-3 κουταλιές ακατέργαστη ζάχαρη
  • 1 κούπα κρέμα κάσταρντ
  • Λίγο κονιάκ ή λικέρ
  • 5 γαρύφαλα
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα




Ετοιμασία

  1. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και μόλις κάψει προσθέτουμε την μισή ζάχαρη.
  2. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη ρίχνουμε τα μήλα και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν από το υγρό.
  3. Στην συνέχεια προσθέτουμε το μέλι, την κανέλα και τα γαρύφαλλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  4. Απλώνουμε τα μπισκότα σε ένα μικρό ταψάκι και τα ραντίζουμε με το κονιάκ ή το λικέρ και από πάνω απλώνουμε τα μήλα (αφαιρούμε τα γαρύφαλλα) και τα περιχύνουμε με την κρέμα κάσταρντ.
  5. Μόλις το γλυκό μας κρυώσει καλά, το πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και το βάζουμε σε δυνατό γκρίλ για 2-3 λεπτά (μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσει).


Ταξίδι στη χώρα της σοφίας


Η συγκινητικη ιστορία δύο παιδιών μέσα στον υπέροχο κόσμο της Σοφίας. Εκεί όπου θα ανακαλύψουν το πραγματικό νόημα της ζωής, μέσα από ένα φανταστικό ταξίδι γεμάτο από χρώματα και αρώματα αξιών... Ταξιδεύοντας μαζί τους θα μάθουμε να βλέπουμε τον κόσμο με τα μάτια της ψυχής...


3 σχόλια:

Sophia είπε...

Άι στο καλό, τέλειωσε το μέλι... Έχω ένα άλλο καλό με μήλα!!
;-D

Unknown είπε...

Αααα αυτό θα σερβίρει η Σοφία στη γιορτή της;

Sophia είπε...

Τάρτα σοκολάτα, που έχει σταθερό και φαντατικό κοινό... Αυτό είναι πολύ υγιεινό, αλλά αν επιμένετε, έχουμε και γλυκό μήλο!
;-D