18.12.07

Ο βράχος φταίει…ή το καράβι;

Πολλές φορές στο βάθος ενός τσαμπουκά βλέπω φόβο. Όπως και τα περισσότερα ζώα επιτίθενται από τρόμο… Oπως κι εκείνο το παλιό ποδοσφαιρικό γνωμικό, που έλεγε: «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση».
Πάντως, το βέβαιο είναι πως πίσω από έναν τσαμπουκά δεν υπάρχει…μυαλό.
Φαντάζομαι ότι δεν θα διαφωνούσατε ιδιαίτερα…

Μα κι αν διαφωνήσετε για το τι συμβαίνει στο βάθος, εκεί που θα συμφωνήσουμε πιστεύω, είναι ότι πάμπολλες φορές οι τσαμπουκάδες είναι για γέλια…

Θυμήθηκα προ ημερών ένα επεισόδιο σε οινοποιείο, που δούλεψα ένα φεγγάρι (εργάτης καθαρισμού δεξαμενών για να παίρνω τα μεροκάματα να εκδίδω μια φυλλάδα…)

Μια μέρα ο υπεύθυνος χημικός, με ύφος επιστάτη φεουδαρχικού κτήματος, κάνει παρατηρήσεις σ’ έναν εργάτη. Αυτός, φανερά εκνευρισμένος, γυρίζει και του απαντά:
- «Αν δεν φύγεις σε 2 λεπτά θα γίνεις αγνώριστος απ’ τις γροθιές που θα φας…».
- Σ’ εμένα το λες; (θεϊκή η απορία του Χημικού, λες και ήταν πλήθος γύρω του).
- Ναι, σ’ εσένα το λέω και σήκω φύγε μη με κλείσεις φυλακή. Εξοργισμένος ο εργάτης, που δείχνει να το εννοεί και κυρίως να το μπορεί!...
- Θα σε έδερνα αλλά είμαι υποχρεωμένος να σε ενημερώσω ότι ξέρω καράτε… κλείνει το διάλογο κι αποχωρεί, εντελώς «ερυθρόλευκος» ο χημικός (κόκκινος από θυμό κι άσπρος από το φόβο του).

Δεν ξέρω αν ο τσαμπουκάς είναι ανόητος εξ αρχής ή καταντά στην πορεία… Θα σας γελάσω…

Όμως το περιστατικό που ακολουθεί με διαβεβαιώνουν ότι είναι πέρα για πέρα αληθινό. Είναι διάλογος μεταξύ Αμερικανών και Ισπανών και καταγράφτηκε από κανάλι θαλάσσιων επικοινωνιών της Ισπανίας. Ο Ισπανοί εντοπίζουν ένα Αμερικάνικο πολεμικό που έρχεται από μακριά…
Ισπανοί: Εδώ Α-835, για να αποφύγετε την σύγκρουση παρακαλώ αλλάξτε την
πορεία σας 15 μοίρες βόρεια. Αυτή τη στιγμή βρίσκεστε 25 ναυτικά μίλια
μακριά και κατευθύνεστε ακριβώς κατά πάνω μας.
Αμερικανοί: (ενοχλημένοι από το …θράσος των Ισπανών να τους δώσουν εντολή τι θα κάνουν…) Αλλάξτε εσείς την πορεία σας 15 μοίρες νότια!
Ισπανοί: Αρνητικό! Επαναλαμβάνω, αλλάξτε πορεία 15 μοίρες βόρεια.
Αμερικανοί: Σας ομιλεί ο πλοίαρχος σκάφους των ΗΠΑ, αλλάξτε πάραυτα την
πορεία σας 15 μοίρες νότια!
Ισπανοί: Την υπόδειξή σας δεν την βρίσκουμε ούτε λογική ούτε εφικτή. Εάν
δεν θέλετε να προσκρούσετε, αλλάξτε την πορεία σας 15 μοίρες βόρεια.
Αμερικανοί: (Με υψωμένη φωνή) Σας ομιλεί ο πλοίαρχος Richard James Howard
του σκάφους USS Montana του δεύτερου σε μέγεθος αεροπλανοφόρου του στόλου
των ΗΠΑ!!!
Έχουμε μαζί μας δυο αντιτορπιλικά, καταδιωκτικό αεροσκάφος και
τέσσερα υποβρύχια! Επιπλέον έχουμε την υποστήριξη καταδρομικών! Δεν κάνω
απλή ΥΠΟΔΕΙΞΗ αλλά σας ΔΙΑΤΑΣΣΩ! Αλλάξτε πορεία 15 μοίρες νότια, σε αντίθετη περίπτωση θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια
του στόλου μας! Τσακιστείτε και αλλάξτε πορεία!

Ισπανοί: Σας ομιλεί ο Juan Manuel Salas Alcantara, εδώ είμαστε δυο άτομα, έχουμε μαζί μας ένα σκύλο, βραδινό φαγητό, δύο μπύρες κι ένα καναρίνι. Το καναρίνι κοιμάται τώρα αλλά μας υποστηρίζει ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Dial de La Coruna.

Σας ομιλούμε από τον φάρο με αριθμό Α-853 των ισπανικών ακτών. Δεν έχουμε ιδέα αν είμαστε ο μεγαλύτερος ή ο μικρότερος φάρος των Ισπανικών ακτών αλλά σας γνωστοποιούμε ότι δεν έχουμε πρόθεση να μετακινηθούμε.
Μπορείτε να προβείτε σε όλες τις γαμ… απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια του γαμ... σκάφους σας, που σας επαναλαμβάνω κατευθύνεται ολοταχώς προς τις βραχώδεις ακτές μας; Και πάλι επιμένουμε και σας υποδεικνύουμε να αλλάξετε την πορεία σας 15 μοίρες βόρεια.

Αμερικανοί: οκ, κατανοητόν, ευχαριστούμε...

Τελικά κάπως έτσι σώθηκε ένας βράχος. Βέβαια ήταν πολύ τυχερός βράχος αλλά και πολύ θρασύς βράχος... γιατί τόλμησε να μην μετακινηθεί στο πέρασμα του Αμερικάνικου στόλου…

(Την ιστορία μου θύμισαν κάποιοι -«γενναίοι» ή γελοίοι;- «τσαμπουκάδες», της τοπικής εξουσίας, που ενοχλούνται όταν τους λες ότι στο βάθος της διαδρομής τους είναι τοίχος…)

ΠΑΝΤΩΣ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ , ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ: ΜΟΝΟ Ο ΦΑΡΟΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

1 σχόλιο:

Sophia είπε...

Έτσι, έτσι, αν ο φάρος έχει θάρρος...
;-D