8.4.06

“Καθαρίστε τη Μεσόγειο” 2006

“Καθαρίστε τη Μεσόγειο” 2006
(Σώστε τις πανέμορφες κι ατέλειωτες Ηλειακές παραλίες!)

Σας μεταφέρω απόσπασμα από κείμενο του δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, που αφορά ιδιαίτερα την Ηλεία των ατέλειωτων μαγευτικών ακρογιαλιών…
Το διάστημα 15 έως 28 Μαΐου 2006, καλούνται οι ενεργοί πολίτες κάθε ηλικίας να συμμετάσχουν στην πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών των ακτών, του βυθού και άλλων φυσικών περιοχών, που συντονίζει κάθε χρόνο στην Ελλάδα το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.
Η εκστρατεία είναι τμήμα της παν-μεσογειακής πρωτοβουλίας “Καθαρίστε τη Μεσόγειο” που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε 21 χώρες το διάστημα 26-28/5/2006, με συντονιστή την ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente.

Γιατί μια εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών;
Οι εθελοντικοί καθαρισμοί γίνονται για να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι πολίτες σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον από την παρουσία των σκουπιδιών.
Με τη δραστηριότητα αυτή οι πολίτες εκφράζουν την προσωπική τους δέσμευση να αποτελέσουν μέρος της λύσης του περιβαλλοντικού προβλήματος, να συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της Μεσογείου καθώς και στη δημιουργία ενός κοινού, ειρηνικού και βιώσιμου μέλλοντος.

Οι κοινές δράσεις σε ολόκληρη τη Μεσόγειο έχουν και ένα γενικότερο συμβολικό χαρακτήρα: καλλιεργούν πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ κοινωνιών με διαφορετικές κουλτούρες.
Για φέτος θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη προστασία και ανάδειξη της παράκτιας και θαλάσσιας βιοποικιλότητας στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Το παράκτιο περιβάλλον στις Μεσογειακές χώρες φιλοξενεί ένα θαυμαστό βιολογικό πλούτο, ιδιαίτερα εύθραυστο όμως λόγω των ολοένα αυξανόμενων ανθρώπινων πιέσεων (π.χ. οικιστική ανάπτυξη, συρρίκνωση ελεύθερων χώρων, εμπόδιση της πρόσβασης για τους πολίτες, ρύπανση από πετρελαιοειδή και φυτοφάρμακα, και πολλά άλλα) αφού στις ακτές κατοικεί η πλειοψηφία του πληθυσμού κάθε χώρας.
Κάνει εντύπωση ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια, ενώ εξαφανίζονται οριστικά πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας με ανυπολόγιστες συνέπειες για την βιολογική ισορροπία και την επιβίωση του ανθρώπου. Αυτό δεν θα συνέβαινε αν δεν κατέληγαν στις ακτές και τις θάλασσες μας εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών και πετρελαίου κάθε χρόνο.

Σε ποιους απευθύνεται αυτή η εκστρατεία;
Καλούνται μαθητές και εκπαιδευτικοί, ενεργοί πολίτες, περιβαλλοντικές ΜΚΟ και συλλόγους, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις, να διοργανώσουν ένα εθελοντικό καθαρισμό στην περιοχή τους.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS προτείνει:
να μαζέψουμε φωτογραφικό υλικό και στατιστικά στοιχεία από τους καθαρισμούς, να συντονιστούμε μαζί του και θα προσφέρει ενημερωτικό υλικό και συμβουλές για αποτελεσματικούς και οικολογικά σωστούς καθαρισμούς, για την μέγιστη προβολή και επέκταση των δράσεων.

Παράλληλες δραστηριότητες ευαισθητοποίησης:
Επίσης το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS προτείνει παράλληλα με τις δράσεις εθελοντικών καθαρισμών να διοργανώσετε δραστηριότητες που θα συμβάλουν στην κατανόηση των τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων και ιδιαιτεροτήτων (π.χ. μια δημόσια εκδήλωση, ημερίδα) αλλά και πολιτιστικές δράσεις (π.χ. μια συναυλία) που θα προβάλουν την πολιτιστική παράδοση της περιοχής σας και της Μεσογείου.

Δηλώσεις συμμετοχής για τους καθαρισμούς:
Τα σχολεία, οι Δήμοι, τα ξενοδοχεία και οι άλλοι φορείς που θα διοργανώσουν ένα εθελοντικό καθαρισμό στην περιοχή τους καλούνται να στείλουν συμπληρωμένη την ειδική φόρμα συμμετοχής μέχρι τις 15 Απριλίου:
1) ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S., Μαμάη 3, Αθήνα 10440, 2) ηλεκτρονικά στην Διεύθυνση : http://www.medsos.gr/content/view/, 3) με FAX στα 210 8224481, 210 8228795, 210 8253435. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Μιχάλη Θεοδωρόπουλο ή τη Μελίτα Λαζαράτου, στα τηλέφωνα 210 8224481, 210 8228795, 210 8253435 ή στο email info@medsos.gr

-Και που να συμμετείχαμε -λέει- εθελοντικά και μαζικά!...αυτό κι αν θα ήταν θαύμα!

9 σχόλια:

Lion είπε...

Μπραβο για την προσπαθεια. ΠΟΛΥ καλη. Αν ημουν εκει, θα βοηθουσα σιγουρα.
Αν νομιζεις οτι μπορω να βοηθησω απο εδω, πες μου τον τροπο.

Δεν το λεω υπεροπτικα, αναφερω απλα στοιχεια: στην χωρα που μενω (Γερμανια) μια τετοια ενεργεια ειναι αυτονοητη. Καθε χρονο - 1 εως 2 φορες - μαζευονται παιδια απο σχολεια και διαφοροι εθελοντες και καθαριζουν δημοσιους χωρους. Και αυτο παρα την γενικα πολυ μεγαλυτερη καθαριοτητα σε σχεση με την Ελλαδα.

Ξερω τουριστες, που ηρθαν στην Ελλαδα για διακοπες και την τελευταια μερα πριν φυγουν, μαζεψαν ΟΛΑ τα σκουπιδια της ελληνικης παραλιας που εμειναν. ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΙΛΟΤΙΜΗΘΗΚΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ!
Προφανως, ηταν φλωροι. Ο σωστος αντρας πεταει το σκουπιδι του στον δρομο.

Χρήστος Αθανάσουλας είπε...

...ήδη κι αυτό το σχόλιό σου είναι βοήθεια...
Να είσαι καλά!

Καληνύχτα από την Ελλάδα που οι σύγχρονες μαμάδες απαγορεύουν στα παιδιά τους να συμμετέχουν σε σχολικές "αποστολές" για να μαζέψουν σκουπίδια, επειδή -λέει- φοβούνται για την υγεία των παιδιών τους, μη μολυνθούν...

Lion είπε...

Προς τις μαμαδες που αναφερεις: βρε ουστ!

Σε πρακτικο επιπεδο: εχω καποιες διασυνδεσεις με γερμανικα γραφεια ταξιδιων. Ριχνω μια ιδεα - δεν ξερω ομως αν ειναι καλη η πραγματοποιησιμη.
Θα μπορουσαμε να κανουμε μια διαφημιση στα γραφεια αυτα, οπου θα δινουμε μια "εγγυηση" για την καθαροτητα της παραλιας [*]. Ο τουριστας θα προτιμησει την "εγγυημενα καθαρη" παραλια - πραγμα που θα εξωθησει τους ξενοδοχους και μαγαζατορες να την διατηρησουν καθαρη. Το χρηματικο συμφερον μετραει για τον μαγαζατορα περισσοτερο απο μια εκκληση στο ηθος και στο μυαλο του.
Παντως θα χρειαστουμε εξτρα διαφημιστικο υλικο, καποια παραπανω υλοποιηση κλπ. Το υλικο που εχετε μεχρι τωρα "μιλαει" στα σχολεια και στα ξενοδοχεια. Για την ιδεα που ριχνω, θελουμε υλικο να μιλαει στους τουριστες.

Εγω προσφερομαι να κανω τα εξης: α) συνδεσεις με ταξιδιωτικα γραφεια εδω β) μεταφρασεις κειμενων στα γερμανικα γ) στησιμο ενος γερμανικου site που να προωθει την ιδεα δ) οτι αλλο προτεινεις για την υλοποιηση.

[*] υπαρχουν και οι γνωστες "μπλε σημαιες" αλλα ειναι τελειως αγνωστες στους τουριστες.

Ανώνυμος είπε...

εγώ δεν πολυκατάλαβα πως ένας απλός ιδιώτης μπορεί να πάρει μέρος. γιατί βλέπω απευθύνεται σε φορείς. και πως θα γνωρίζω ποιοι φορείς στον τόπο μου παίρνουν μέρος; έστειλα ενα email και τα ρώτησα αυτά αλλά είπα να ρωτάω και εσένα εδω.

vasvoe είπε...

Πολύ καλή ιδέα σκίπερ. Καλό θα είναι να ρωτάμε στα ταξιδιωτικά πρακτορεία όταν κλείνουμε διακοπές στην ελλάδα ή αλλού αν η παραλία θα είναι καθαρή. Έτσι θα ασκήσουν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία από μόνα τους πίεση στα ξενοδοχεία...

Χρήστος Αθανάσουλας είπε...

http://www.medsos.gr/
μπείτε: δράσεις και προγράμματα

ή επικοινωνήστε με mail στο info@medsos.gr

(συγνώμη αλλά εχω τενοντίτιδα από χθες και γράφει η κόρη μου :( )

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Χρήστο για την ανακοίνωση που έβαλες για τον εθελοντικό καθαρισμό των ακτών από τη Μεσόγειος SOS. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρεί περισσότερα στο: http://www.medsos.gr/content/blogcategory/39/56/

Ηλίας Γιαννίρης
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ:
www.asda.gr/elxoroi

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Χρήστο για την ανακοίνωση που έβαλες για τον εθελοντικό καθαρισμό των ακτών από τη Μεσόγειος SOS. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρεί περισσότερα στο: http://www.medsos.gr/content/blogcategory/39/56/

Ηλίας Γιαννίρης
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ:
www.asda.gr/elxoroi

Ανώνυμος είπε...

Looking for information and found it at this great site... 3fkeywords 3dxenical hgh phentermine quit smoking detox V8 ferrari used buick park avenue 2004 Soccer travel south african golf delia buick Vitamins in pineapple Cheap extended stay travel insurance low blood pressure and teenagers