30.9.12

Δεματοποίηση: σκουπίδια σε πακέτο (δεν μας είπατε για το delivery…)(κείμενο που δημοσίευσα στον τοπικο τύπο το 2009...)
Δεματοποίηση: σκουπίδια σε πακέτο
(δεν μας είπατε για το delivery…)

Όταν έγραφα σ’ αυτήν εδώ τη στήλη, πριν 3,5 περίπου χρόνια:
«ΔΙΑΤΗΡΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΚΑΘΑΡΟ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΤΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ»,
νόμιζα πως ήταν εμφανές το χιούμορ μου. Που να φανταστώ ότι μετά από χρόνια η πολιτική επιλογή διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στον Πύργο, θα έφερνε πιο κοντά από ποτέ στην «πρότασή» μου αυτή;… 

Με το κείμενό μου αυτό δεν απευθύνομαι στη Δημοτική Αρχή Πύργου, δεν «φιλοδοξώ» να ενημερώσω τη Δημοτική Αρχή ότι η  «δεματοποίηση» δεν είναι λύση. Την θεωρώ ενήμερη!
Τους συμπολίτες μου επιθυμώ να ενημερώσω που είναι και συμβίοι μου στην κόλαση των σκουπιδιών και των ΧΑΔΑ…
Εξηγούμαι λοιπόν πριν αρχίσει πάλι τις κραυγές ο γνωστός κομματικός υπενωματάρχης- όψιμος υπασπιστής του Δήμαρχου -που πρώτα κραυγάζει κι ύστερα σκέπτεται, ίσως γιατί δεν αισθάνεται ιδιαίτερα περήφανος για τις συλλογιστικές του δυνατότητες…:
Διαχείριση απορριμμάτων με «δεματοποίηση»:
Αγοράζουμε χρόνο με αντίτιμο την υγεία και τα χρήματα μας.
Οι δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Είναι κοινή διαπίστωση πως η κατάσταση της διαχείρισης απορριμμάτων στον Πύργο και σ’ ολόκληρο το νομό είναι τραγική. Σε όλα τα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης παρουσιάζεται τεράστιο έλλειμμα.
Οι δήμοι δεν έχουν ως τώρα προχωρήσει προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία που προβλέπει: την ανάκτηση και την ανακύκλωση των συσκευασιών κατά τουλάχιστον 50%, των αποβλήτων από Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές Εγκαταστάσεις – Συσκευές, των αποβλήτων από Εκσκαφές Κατασκευές και Κατεδαφίσεις, των Ηλεκτρικών Στηλών – Μπαταριών, την απομάκρυνση των επικίνδυνων ουσιών από τα οικιακά απορρίμματα, τη διαχείριση και κομποστοποίηση των οργανικών σε κάθε σπίτι.
Όλες οι παραπάνω ενέργειες θα μπορούσαν να μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων που οδηγείται προς τελική διάθεση κατά 50% τους πρώτους έξι μήνες (!!!) με εφικτό στόχο την ελαχιστοποίηση του όγκου των απορριμμάτων ως και 90% (!!!)

Η δεματοποίηση όπως προβάλλεται σήμερα, απαξιώνει την ανακύκλωση και πάντως παραμένει μόνο προσωρινή αποθήκευση και όχι μόνιμη λύση!
Η δεματοποίηση σημαίνει  να σπρώξουμε το πρόβλημα λίγο παρακάτω, σίγουρα στην επόμενη δημοτική αρχή (2 χρόνια θα κρατήσουν οι πλαστικοποιήσεις... τώρα γιατί ο Δήμαρχος λέει 3 χρόνια, φαίνεται ότι γνωρίζει κάποια επιστημονικοτεχνική πρόοδο, ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ!...)
Κι όμως πρέπει να βρεθούν λύσεις ΤΩΡΑ (!) για το κλείσιμο των χωματερών και για το τι θα γίνει -αφού κλείσουν- με τους υπάρχοντες τοξικούς  (για χρόνια ) χώρους.
Η ενημέρωση των πολιτών είναι θεμελιώδες καθήκον της δημοτικής αρχής!
Θα το ξαναπώ: Οι δήμοι δεν προωθούν την ανακύκλωση που στην πράξη απαξιώνεται.
Αν και ήταν γνωστή σε όλους -από το 2003- η τελική προθεσμία 31-12-08 για τη διακοπή της λειτουργίας και την αποκατάσταση των χωματερών, δεν τις έχουν κλείσει, ούτε τις έχουν αποκαταστήσει με τραγικές συνέπειες για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Όλα γίνονται την τελευταία στιγμή, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς συναίνεση, χωρίς διαβούλευση, χωρίς στόχους, χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική με μόνη αιτιολόγηση την αποφυγή των προστίμων και όχι την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Όμως η Αγκινάρα δεν πρόκειται να αποκατασταθεί ως δια μαγείας
Κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό ούτε έχει ανακοινωθεί:
        
  1. ΠΩΣ και ΠΟΤΕ θα αποκατασταθούν οι χωματερές;
  2. ΠΟΥ θα πηγαίνουν τα δέματα;
  3. ΤΙ θα γίνουν τα δέματα μετά τα δυο χρόνια;
  4. Ευσταθεί η πληροφορία ότι ο κ. Αηδόνης σας έπιασε στον ύπνο; Εξασφάλισε με τις ενέργειές του και τις κομματικές του διασυνδέσεις χρηματοδότηση για αγορά του δεματοποιητή με τον όρο ότι θα δεχθείτε και τα πακέτα των σκουπιδιών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας;
       …“Απέξω απ΄ την αυλή μου και ας είν΄ στου γειτονά μου”…
Εμείς πρέπει να απαιτούμε να μην υποβαθμιστεί καμιά περιοχή της χώρας! Δεν υπάρχει άχρηστη γη σε αυτόν τον πλανήτη, κατάλληλη μόνο για σκουπίδια σε πακέτο
Τέλος, ας μην λησμονούμε πως για την δεματοποίηση θα πληρώσουμε δαπάνη αγοράς 1.200.000 €,
(ΕΠ’ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑΤΙ 1.200.000 ΕΥΡΩ, ΕΝΩ ΑΛΛΟΥ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΜΟΝΟ 300.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΚΟΣΤΙΣΕ 900.000 ΕΥΡΩ;;;)
…και λειτουργικό κόστος το οποίο μόνο για την Κορινθία θα είναι 6.000 € ημερησίως. Παράλληλα θα πρέπει να δεσμευτεί τεράστια έκταση (50 στρ. μόνο για την Κόρινθο -αναφέρομαι στην Κορινθία γιατί για εκεί βρήκα στοιχεία. Εδώ… σιγά μην πουν… αν μπήκαν στον κόπο να υπολογίσουν…).
Αντιθέτως η ανάκτηση και η ανακύκλωση ενισχύει την τοπική οικονομία, δημιουργεί εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας.
 
Σήμερα, το επιτακτικό ζητούμενο είναι οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι δήμαρχοι και ο νομάρχης:
  • Να αναλάβουν τώρα τις πολιτικές τους ευθύνες καθώς και τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους και να προχωρήσουν αμέσως στην αποκατάσταση της Αγκινάρας και των άλλων χωματερών.
  • Να προχωρήσουν τώρα με αποφασιστικότητα προς την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων με βασικό πυλώνα την διαλογή στην πηγή, την ανάκτηση, την ανακύκλωση, την συλλογή των επικινδύνων από τα οικιακά απορρίμματα, αλλά και την κομποστοποίηση των οργανικών που βρίσκονται στα οικιακά απορρίμματα.
Η  ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΜΑΣ
Όλοι οι  πολίτες έχουμε χρέος να στηρίξουμε την ανακύκλωση, ως τη μοναδική λύση, και να μην εγκαταλείψουμε, ακόμη και όταν διαπιστώνουμε πως δεν υποστηρίζεται από τους δήμους μας.
Να ανακυκλώνουμε, να προστατεύουμε το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, να εξοικονομούμε πόρους και ενέργεια, να ενισχύουμε την πράσινη οικονομία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Αυτή είναι υποχρέωση ζωής
Και βέβαια να μην ξεχνάμε ότι το θέμα των απορριμμάτων και της διαχείρισης τους είναι πολιτικό και όχι περιβαλλοντικό.
Αυτή η πολιτική έχει σχέση με την ζωή μας, με τους εκπροσώπους μας και την συμμετοχή μας στα κοινά, με την άγνοια, την αδιαφορία, την ανευθυνότητα της εξουσίας, από την κορφή μέχρι τους Δήμους...
Όσοι κρύβονται και παίρνουν αποφάσεις στο σκοτάδι είναι εχθροί της ζωής μας…  


Δεν υπάρχουν σχόλια: