7.9.12

Κοινωνικό Φροντιστήριο Πύργου (όταν τα ωραία λόγια γίνονται πράξεις…)



Κοινωνικό φροντιστήριο
(όταν τα ωραία λόγια γίνονται πράξεις…)

Όταν ξεκίνησα τον Φεβρουάριο του 2012 τις συναντήσεις και συζητήσεις με γονείς, καθηγητές και τη Δημοτική αρχή, για την ιδέα του «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ» που με διάφορες μορφές είχε δημιουργηθεί και εξαπλωνόταν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, το μόνο εύκολο ήταν οι εθελοντές!!!
Ναι, καλά διαβάσατε!
Με όσους καθηγητές μίλησα η απάντηση που έπαιρνα ήταν άμεση και ξεκάθαρη: «μα είναι να το συζητάς; Βεβαίως και θέλω να συμμετέχω σε δωρεάν φροντιστήρια για τα παιδιά!», «μα ήδη κάνουμε κάποιοι καθηγητές δωρεάν εθελοντική διδασκαλία στα σχολεία μας!...»
Μα, όταν έλεγα ότι σκέπτομαι να ζητήσω την βοήθεια του Δήμου Πύργου, για την οργάνωση σε επίπεδο πόλης και την κτιριακή και υλικοτεχνική υποστήριξη αυτού του θεσμού, έπαιρνα συχνά την συνήθη απάντηση του απογοητευμένου πολίτη: «σιγά που θα το κάνουν… δεν θέλουν ούτε μπορούν».
Εγώ πίστευα απόλυτα το ότι πρέπει και μπορούν!
ΠΡΕΠΕΙ, γιατί νομίζω ότι και αυτό είναι ο κοινωνικός ρόλος κάθε Δήμου! Να στηρίζει πρωτοβουλίες των πολιτών, που βοηθούν στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών –ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει οικονομικό κόστος!
«ΜΠΟΡΟΥΝ», γιατί οι Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα και ευθύνη της φροντίδας και διαχείρισης των σχολικών κτιρίων και υποδομών.

Ζήτησα τότε να γίνει άμεσα η έναρξη αυτής της εθελοντικής δράσης, παρότι ήμασταν ήδη στη μέση της σχολικής χρονιάς, με επαναληπτικά μαθήματα, ώστε να οργανωθεί και να λειτουργεί ο θεσμός και να είναι έτοιμος για την καλοκαιρινή μηνιαία προετοιμασία των μαθητών.
Δεν έγινε…
 Υπήρξαν στιγμές που στις διάφορες συζητήσεις με αρμόδιους του Δήμου ερχόταν στο μυαλό μου συχνά η σκέψη: «…φοβούνται το καινούργιο; …θέλουν;…»
Κι είπαμε «ιδού …ο Πύργος, ιδού και το πήδημα» (για να αστειευτούμε και λίγο...)

Και φτάσαμε εδώ… Και ξεκινάμε!!!
Αυτή τη στιγμή έχουμε 41 εθελοντές, με ένα συνεχές ρεύμα προσέλευσης. Πιθανόν μέχρι να διαβάσετε αυτές τις σκέψεις να έχουμε ήδη αυξηθεί!... Υπάρχουν ανάμεσά μας αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, όλοι ιδιαίτερα ικανοί και ιδιαίτερα ευαίσθητοι!
Ο Δήμος Πύργου, έχει αναλάβει την τυπική (νομική) και ουσιαστική (διαδικασία εγγραφών, ενημέρωση κι επικοινωνία με υπηρεσίες και φορείς) οργάνωση του θεσμού του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ  ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ.

Ξεκινήσαμε λοιπόν με τον ερχομό του Σεπτέμβρη, εγγραφές! Οι εγγραφές άρχισαν από την Τρίτη.
Θα λειτουργήσουν σίγουρα τμήματα Γ Λυκείου όλων των κατευθύνσεων, για γενικά και τεχνικά λύκεια και Β και Α Λυκείου (σε όσο περισσότερα μαθήματα μπορέσουμε.
Θέλησή μας είναι να καλύψουμε όλες τις τάξεις του Λυκείου αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τον τελικό αριθμό των εθελοντών!
Θα στεγαστεί τις απογευματινές ώρες, σε αίθουσες του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου Πύργου, που παραχωρεί ο Δήμος Πύργου. Η επιλογή αυτή υπερτερεί άλλων, επειδή είναι το πιο κεντρικό σχολικό κτίριο, βρίσκεται δίπλα σε στάση του ΚΤΕΛ και κοντά στο ΚΤΕΛ και είναι φυλασσόμενος χώρος.
Εκτός από την οργάνωση για την έναρξη λειτουργίας, ο Δήμος Πύργου παραχωρεί γραμματειακή και υλικοτεχνική υποστήριξη …
Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον τοπικό γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο, τον οποίο θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την προβολή της προσπάθειας αυτής από την πρώτη στιγμή!
Για κάθε απορία ή ιδέα για την καλύτερη λειτουργία, δήλωση συμμετοχής εθελοντή, μπορείτε να απευθύνεστε στο γραφείο του Δημάρχου αυτοπρόσωπα ή τηλεφωνικά στο 2621362415, στις κυρίες Παπαχριστοπούλου Γιώτα και Αφροδίτη Ράλλη, για πληροφορίες και εγγραφές. ή στο mail: npdd@dimospirgou.gr ή σ’ εμένα στο mail: athanasoulas1@gmail.com ή στην ομάδα που έχω δημιουργήσει στο facebook http://www.facebook.com/groups/159709220832295/  και η οποία έχει ξεπεράσει τα 1000 μέλη!

Κάποιοι λένε ότι είμαστε μια «δύσκολη πόλη»…
Όλοι ξέρουμε ότι ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς!...
Όπως και να χει, μας αρέσουν τα δύσκολα, όταν πρόκειται να αγωνιστούμε για κάτι «ωραίο»!
Ελάτε μαζί μας. Δεν περισσεύει κανείς!...




Δεν υπάρχουν σχόλια: