29.1.07

Ψ Η Ν Ο Μ Α Σ Τ Ε !!!

Όταν πριν από 20 χρόνια εγκατέλειπα τις κλασσικές αριστερές κομματικές στέγες και μετείχα στα οικολογικά σχήματα,

[περίοδος εκλογής της πρώτης Ελληνίδας Βουλευτίνας από τους Οικολόγους, Μαρίνας Δίζη],

εισέπραττα την…χλεύη!...

Κάποτε μας είπαν γραφικούς -όσους «ασχολούμασταν» με την οικολογία… Άραγε τώρα θα μας πουν και γρουσούζηδες;…

Η θερμοκρασία της γης αναμένεται να αυξηθεί έως 5,8ºC μέχρι το 2.100!... Στην Ελλάδα η μέση μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί κατά 8ºC στο ίδιο διάστημα (από 33ºC σε 41ºC)!

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει…

Σε λιγότερο από διακόσια χρόνια, καταφέραμε να ανατρέψουμε μια φυσική ισορροπία εκατομμυρίων ετών. Το κλίμα αλλάζει με τρομακτικό ρυθμό και ήδη οι πρώτες καταστροφικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών έχουν πλήξει εκατομμύρια ανθρώπους. Ο πλανήτης μας έχει φτάσει στα όριά του.


ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Οι ανάγκες μας σε ενέργεια (πχ ηλεκτρισμός, θέρμανση, κίνηση) καλύπτονται στο μεγαλύτερο μέρος του από τα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Η καύση αυτών των ορυκτών καυσίμων απελευθερώνει κάθε χρόνο δισεκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Τα αέρια αυτά εγκλωβίζουν την ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το κυριότερο αέριο του θερμοκηπίου είναι το διοξείδιο του άνθρακα.

Η αλλαγή του κλίματος προκαλεί την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας καθώς και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ξηρασίες και πλημμύρες.

* Το 2005 καταγράφηκε επίσημα ως το πιο θερμό έτος των τελευταίων εκατό ετών.
Έως το 2005, το πιο θερμό έτος ήταν το 1987.

* Ο 20ος αιώνας υπήρξε ο θερμότερος των τελευταίων χιλίων ετών.

* Πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3ºC θα προκαλέσει την αύξηση της

στάθμης της θάλασσας κατά 1 μέτρο.

* Η μέση στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά 20 εκατοστά τον 20ο αιώνα.

* Οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα είναι οι υψηλότερες

των τελευταίων 420.000 ετών.

* Η δεκαετία του 1990 ήταν η θερμότερη της χιλιετίας για το Βόρειο ημισφαίριο.

* Τα οχτώ πιο θερμά έτη που έχουν καταγραφεί στην ιστορία, είναι μετά το 1983.

* Το Πρωτόκολλο του Κιότο, που προβλέπει μείωση των ρύπων δεν έχει επικυρωθεί

από τις ΗΠΑ, ενώ δεν προβλέπει δεσμεύσεις μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου για τις αναπτυσσόμενες χώρες, με κυριότερες την Κίνα και την Ινδία.

* Το 2005, η ασφαλιστική βιομηχανία δαπάνησε 60 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψουν ζημιές που σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στην Ελλάδα:

* Μόλις το 3% της ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 9% καλύπτεται από μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα και το υπόλοιπο 88% από ορυκτά καύσιμα με κυριότερο το λιγνίτη (55%).

* Τα σημαντικότερα κοιτάσματα λιγνίτη στην Ελλάδα (Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Μεγαλόπολη) θα εξαντληθούν μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, ακόμα και αν συνεχίσουμε να τα εκμεταλλευόμαστε με τον ίδιο ρυθμό.

* Τα τελευταία 40 χρόνια στην Ελλάδα οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά 10 – 30%.

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ: Εξοικονόμηση ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες μείωσης της ενέργειας που καταναλώνουμε, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι απλά και οικονομικά όπως το να μην ξεχνάμε τα φώτα στο σπίτι αναμμένα. Αν όλοι μαζί εφαρμόζαμε απλές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας, θα μπορούσαμε να αποσοβήσουμε το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν δύο μεγάλοι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ!

Η Ελλάδα είναι μία χωρά προικισμένη σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Η χώρα μας μπορεί να στραφεί σε αυτές τις μορφές ενέργειας και να μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα.

Υπολογίζεται ότι η Ελλάδα, μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2050 αν επενδύσει στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συμβάλλοντας αποφασιστικά στον παγκόσμιο αγώνα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Οι κλιματικές αλλαγές είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα. Πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα για να σταματήσουμε τις κλιματικές αλλαγές.

Στην καταστροφή του πλανήτη όλοι παίρνουμε μέρος.

Στη σωτηρία του;

1 σχόλιο:

Τζων Μπόης είπε...

Θυμάμαι Χρήστο, την εποχή που είχε εκλεγεί βουλευτής η Δύζη, για την ακρίβεια θυμάμαι τι είχε γράψει μια εφημερίδα κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομά της, προσπαθώντας να την μειώσει και κατ΄επέκταση να μειώσει ολόκληρο το κίνημα της οικολογίας, το οποίο έσκασε τότε μύτη στα πολιτικά μας πράγματα από το πουθενά. Βέβαια κατά πόσο όλες αυτές οι πολιτικές κινήσεις έχουν σχέση με την οικολογία αυτό είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο.
Εποχές πάντως απείρου κάλους! Το λεγόμενο βρώμικο ’ 89.
Δυστυχώς η οικολογία στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως κάτι γραφικό, ίσως επειδή κι εμείς είμαστε κατά βάθος εξαιρετικά γραφικοί!

Καλή εβδομάδα