16.5.13

Έχεις αγώνα αύριο! (Πανελλαδικές εξετάσεις)Έχεις αγώνα αύριο!
(Πανελλαδικές εξετάσεις)

Αύριο η …μπάλα στην σέντρα  των Πανελληνίων και... ψυχραιμία παιδιά! Μόνον έτσι, όλα θα πάνε καλά... Πολύ καλά!!!
Ψυχραιμία και να θυμάσαι πως ό,τι κι αν συμβεί, εσύ αξίζεις το καλύτερο! Μη συμβιβαστείς με τίποτα λιγότερο...
Παραμονή σήμερα και η μέρα δεν προσφέρεται για σκληρή προπόνηση…
Έτσι απλά για μια βόλτα στο γρασίδι, μόνο. Σαν τους παίκτες που βγαίνουν πριν αρχίσει το ματς για μια αναγνωριστική βόλτα στον αγωνιστικό χώρο… Άντε το πολύ να κάνεις μια ελαφριά προπόνηση για ξεμούδιασμα κι ασκήσεις χωρίς μπάλα.

Αύριο θα πας καλά «ταϊσμένος/η» -μην έχουμε γουργουρίσματα και λιγοθυμιές… Γιατί η οικονομική κρίση δεν θα εμποδίσει τη μάνα να βρει 3-4 φρυγανιές με βούτυρο και μέλι ή ένα γάλα με δημητριακά ή μόνο με ψωμί, αν προτιμάς (…να φας ανάλογα με τις συνήθειές σου –μη τις αλλάξεις ξαφνικά).
Έτσι κι αλλιώς όσα φτιάχνει η μάνα στο αστέρι της δεν τα «πιάνει» ούτε αντιντόπινγ κοντρόλ, μη φοβηθείς…

Το μεγάλο μυστικό…
Επειδή είναι της μόδας όλοι να σου εκμυστηρευόμαστε αυτές τις στιγμές μαγικές λύσεις και «μυστικά», δεν θα μπορούσα να σε αφήσω έτσι…

Μου το είπε ο Ινδιάνος μάγος της φυλής των «Σιού», (ο «μεγάλος αετός»):
Το μεγάλο «μυστικό» για την επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις, είναι ότι  δεν υπάρχει μυστικό!... Διάβασες, μελέτησες, έχεις προετοιμαστεί σωστά; Δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα!
Όπως ο αδιάβαστος (άσχετος) συμμαθητής σου δεν είναι δυνατό να γράψει, έτσι κι εσύ που μελέτησες ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ!!!
Τα υπόλοιπα είναι, έτσι, κουβέντα να γίνεται...

Ας πούμε συνοπτικά λίγες συμβουλές (είπαμε δεν υπάρχουν «μυστικά», τέτοια λένε οι τσαρλατάνοι στους αφελείς…)
Αφού κάναμε όσο το δυνατό καλύτερο και περισσότερο ύπνο το βράδυ της παραμονής, σταματώντας το διάβασμα γύρω στο ηλιοβασίλεμα και τρώγοντας δείπνο νωρίς…
…κι αφού πήραμε ένα καλό πρωινό, όπως και τις προηγούμενες μέρες, για να μας κρατάει 3-4 ώρες, πάμε!...

*1. Ψύχραιμα, όμορφα, χαλαρά! (Η ζωή κι άδικη που είναι δεν παύει να είναι ωραία!... Πάμε χαλαρά…)

*2. Κάνουμε αργή και προσεκτική ανάγνωση όλων των θεμάτων

*3. Επισήμανση κομβικών λέξεων  ή εκφράσεων

*4. Επαλήθευση ότι κατανοήσαμε τα θέματα

*5. Οργάνωση του υλικού της απάντησης, που θα δώσουμε

*6. Πρόβλεψη για καλή εκμετάλλευση του χρόνου

*7. Αρχή από τα γνωστά και τα εύκολα

*8. Σαφώς διατυπωμένες απαντήσεις. Τα γράφουμε όλα, γιατί στις εξετάσεις δεν υπάρχουν αυτονόητα

*9. Προσοχή στις αριθμητικές πράξεις

*10. Καθαρό και όχι τσαπατσούλικο γραπτό (γράφε καθαρά και στο πρόχειρο!!!... γιατί από εκεί ξεκινούν λάθη που μεταφέρονται…)

*11. Συνολικός έλεγχος του γραπτού στο τέλος, αφού βγεις μια «βόλτα»! Μην έχεις την ψυχολογία του έγκλειστου! Μπορείς να βγεις από την αίθουσα (με συνοδεία επιτηρητή) να πας στην τουαλέτα ή απλά για λίγο αέρα κι επιστρέφοντας, το μυαλό θα είναι σε καλύτερη «φάση» για να εντοπίσει κάποιο λαθάκι

*12. Αν -λέμε αν- διαπιστώσεις ασάφεια σε κάποιο θέμα, μην περιμένεις μήπως έρθει διευκρίνιση. Ξεκίνησε από τα υπόλοιπα και άφησε  το θέμα αυτό τελευταίο.

Και επειδή το μεγαλύτερο «σπάσιμο» είναι η αναμονή των θεμάτων το πρωί, στη ζωή υπάρχει και η πλάκα και η θετική σκέψη που σκοτώνουν την αγωνία και εξοντώνουν το άγχος.

 Αν στην διάρκεια της χρονιάς ήταν «θετικό» να κάνεις παρέα με επιμελείς μαθητές, την ώρα της αναμονής των θεμάτων το πιο «θετικό» είναι να μιλάς με τους πιο αστείους…

Σκέψου τις διακοπές που θα κάνεις μετά τις εξετάσεις και όλα θα πάνε καλά! Θα το δεις! Πολύ καλά! Πίστεψέ με!
Πάμεεεεεε!!!

ΥΓ. Αυτό το κείμενο δεν είναι αφιερωμένο μόνο στα παιδιά που ξεκινούν αύριο τις πανελλήνιες εξετάσεις,  άρα και στην κόρη μου!!! (Δυνατά καρδιά μου. Το χεις!!!)
Είναι αφιερωμένο και σε κάθε γονιό που ζει  αυτή την περιπέτεια με μια υπενθύμιση: …ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ…


Δεν υπάρχουν σχόλια: