22.10.09

Τάδε έφη ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ

http://www.skai.gr/player/Radio/?MMID=105429
(...ΕΠΕΙΔΗ BLOG ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ....ΦΑΛΤΣΑΡΟΥΝ)

Πάνε μέρες από τον ερχομό του Πρωθυπουργού στην Ηλεία. Μέρες και από την «δολοφονική» εκπομπή του «Πιτσιρίκου» στο Ραδιόφωνο του Σκάϊ, που «σατίριζε-προκαλούσε» την Ηλεία…
Είναι γεγονός πως δεν ακούω το συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό. Ακούω όμως ΜΟΝΟ την εκπομπή του «Πιτσιρίκου» από τις αναρτήσεις που κάνει στο blog του. Τη συγκεκριμένη βέβαια δεν πρόφτασα να μπω στην …συνήθη πηγή μου για να την ακούσω, γιατί την έλαβα με διάφορα «αστεία θυμωμένα» μέϊλ Ηλείων –φίλων και ιντερνετικών φίλων- που μου την έστειλαν μαγνητοφωνημένη…
Η πρώτη μου αυθόρμητη αντίδραση ήταν να την προβάλω κάνοντας σχετική ανάρτηση στο facebook με τον τίτλο «…τόσες βρισιές σήμερα για τον Πιτσιρίκο... Που είναι το ψέμα;....»
Ακολούθησαν νέες «αστεία θυμωμένες» αντιδράσεις φίλων, γιατί τον υπερασπίζομαι…
Απάντησα σε όλες «ήρεμα και χαμογελαστά», όπως αισθάνομαι όλα τα χρόνια που τον διαβάζω…
Δεν είχα κατά νου να σας κουράσω με το …θέμα αν δεν μου ερχόταν προχθές μια πρόσκληση από φίλη δικηγόρο να γραφτώ στο group που φτιάχτηκε στο facebook με θέμα «να ζητήσει συγνώμη ο πιτσιρίκος από το νομό μας…».
Προχθές το μεσημέρι λοιπόν, επικοινώνησα μαζί του και του είπα μεταξύ άλλων, αστειευόμενος: «αν με χάσεις, πα να πει ότι με έσφαξαν γιατί σε υπερασπιζόμουν…»
Θεώρησα ενδιαφέρον να σας μεταφέρω -χωρίς την άδειά του- αυτούσια την απάντηση που μου έδωσε, όπως υπάρχει στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο:

«Χαίρετε. Σας ευχαριστώ αλλά δεν υπάρχει λόγος να με υπερασπιστείτε. Είμαι συνηθισμένος να με βρίζουν και το χαίρομαι - αντιθέτως, ανησυχώ όταν μου λένε τι καλά που τα λέω.
Είναι πολύ ενδιαφέρον που με μερικές μόνο λέξεις έκανα έναν ολόκληρο νομό να συζητάει και να με συζητάει.
Αυτό που είπα στην εκπομπή δεν ήταν τυχαίο. Ήξερα πολύ καλά ότι ήταν χοντράδα - στα πλαίσια της σάτιρας, βέβαια, που σου επιτρέπει να πεις φοβερές χοντράδες. Φανταζόμουν και τις αντιδράσεις - δεν ήταν δύσκολο.
Απλώς, σκέφτηκα να κάνω ένα πείραμα, επηρεασμένος από την ταινία "Μπρούνο" και τον ηθοποιό Σάσα Μπαρόν Κοέν.
Αυτός ο φοβερός τύπος -πριν προβληθεί η ταινία- είχε προκαλέσει όλη την Αυστρία με τη δήλωση "στην Αυστρία, οι άνθρωποι μεγαλώνουν προσπαθώντας να επιτύχουν το αυστριακό όνειρο- να βρεις μια δουλειά, να βρεις ένα κλειδωμένο υπόγειο και να μεγαλώσεις εκεί μια οικογένεια".
Ουσιαστικά, φόρτωσε σε όλους τους Αυστριακούς την υπόθεση του Αυστριακού πατέρα που πηδούσε επί χρόνια την κόρη του στο υπόγειο, και τους βάφτισε όλους αιμομίκτες- μιλάμε για τερατώδη δήλωση αλλά με είχε κάνει να χτυπιέμαι από τα γέλια.
Στην προηγούμενη ταινία του -το Μπόρατ- είχε κάνει το ίδιο με το Καζακστάν αλλά και με τους Εβραίους (αν και είναι Εβραίος).
Τον είχα ζηλέψει λοιπόν και ήθελα να κάνω κι εγώ κάτι ανάλογο εδώ και καιρό -για να δω τις αντιδράσεις-, αλλά δεν μου είχε δοθεί η ευκαιρία. Μου δόθηκε με την επίσκεψη Παπανδρέου στην Αρχαία Ολυμπία.
Η Ηλεία ήταν το πρόσχημα. Τα ίδια θα έλεγα, οπουδήποτε αλλού κι αν είχε πάει. Δεν θα άλλαζε η χοντράδα - θα άλλαζαν τα στοιχεία γιατί κάθε περιοχή έχει τα δικά της. Κωσταλέξι κλπ.
Ποιο είναι το συμπέρασμα από το πείραμα;
Γελάμε με αυτά που λένε για τους άλλους αλλά γινόμαστε Τούρκοι αν πιάσουν εμάς στο στόμα τους. Γελάμε με αυτά που λέει ο Κοέν για τους Αυστριακούς, τους Εβραίους, τους Καζακστανούς, αλλά, όταν ο πιτσιρίκος -ο όποιος πιτσιρίκος- πει κάτι για εμάς, θέλουμε να τον φάμε ζωντανό.
Έχω λάβει πάρα πολλά μέιλ από κυρίους και κυρίες από την Ηλεία που θέλουν να με σκοτώσουν και να με γ…σουν - όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά. Οφείλω να παραδεχτώ πως το διασκεδάζω πάρα πολύ - η σάτιρα πρέπει να προκαλεί. Εντάξει, έλαβα και πολλά μέιλ από ανθρώπους που μου γράφουν πως γέλασαν πάρα πολύ με αυτό που είπα - εννοώ από ανθρώπους που είναι από την Ηλεία.
Σας παρακαλώ μην με υπερασπιστείτε ξανά. Έχει ενδιαφέρον να δούμε την έκβαση αυτής της υπόθεσης. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι πως μια φοβερή χοντράδα -που φωνάζει από μακριά ότι είναι χοντράδα και ότι έχει σκοπό να προκαλέσει- κινητοποιεί τόσους ανθρώπους. Είναι σχεδόν συγκινητικό.
Σας ευχαριστώ και πάλι
Φιλικά
π.»


ΥΓ Αφού διευκρινίσω ότι οι τονισμοί στο κείμενο είναι δικοί μου, να κλείσω το θέμα συμπληρώνοντας: «…και ο νοών νοήτω» και… ας χαμογελάσει ή ας σκεφτεί, ας δακρύσει ή ας θυμώσει κι έντονα, αν το προτιμά.
Μόνο μια ευχή: μην ξοδέψει όλο του το θυμό στον «πιτσιρίκο»… ας στοχεύσει προσεκτικότερα…

11 σχόλια:

Maria είπε...

Γεια σας!!! Είμαι η δημιουργός του γκρουπ στο FB και θα ήθελα να σας πω πως δεν νιώθω καθόλου άσχημα που "πυροδότησα" την αντίδραση αυτή. Ο πιτσιρίκος μάλλον δεν απαντά καθόλου στο θέμα που μάς απασχολεί, αλλά προσπαθεί να δημιουργήσει αναλογίες του κακού χιούμορ του με πετυχημένες σάτιρες. Ατυχές και ηλίθιο...

Από την άλλη μεριά, η σάτιρα ανέκαθεν ήταν όχημα φασισμού και φαυλότητας πνεύματος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που άνθισε σε μία αυτοκρατορία (Ρώμη) και όχι σε μία δημοκρατία (αθηναϊκή κωμωδία). Επίσης, θεωρώ εντελώς χυδαίο το να γίνεται αναφορά σε περιστατικά ντροπής όπως τα Δουνέικα -ας αφήσουμε τα θύματα να ηρεμήσουν- καθώς και σε φασιστικούς χαρακτηρισμούς όπως "βλάχοι". Οπότε, έχουμε δίκιο να διαμαρτυρόμαστε ως Ηλείοι για την άθλια σάτιρα. Συμβουλή στον Πιτσιρίκο: να βελτιώσει το κακού επιπέδου χιούμορ του.

Μαρία Μπάστα, φιλόλογος, MA in Ancient Myth and Society, επίσης μπλόγκερ.

Χρήστος Αθανάσουλας είπε...

Στο γκρουπ σας (και σε διάφορα Blog του τόπου μας) φιλοξενείτε λόγια, ποιότητες και ύφη που μου είναι ξένα...

Επειδή ανήκω σε μια άλλη Ηλεία, που δεν "γαμάει και δέρνει", δεν δέχτηκα πρόσκληση να μπω στο γκρουπ σας και δεν ξοδεύω το χρόνο μου να ασχολούμαι με γελοιότητες...

Ας βρούμε επιτέλους αυτά για τα οποία, ενώ πρέπει να διαμαρτυρηθούμε ως Ηλείοι, ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΜΠΕΚΙ ΩΣ ΠΛΗΒΕΙΟΙ
(πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων)

ΥΓ Φυσικά και το εδώ ύφος σας δεν έχει καμιά σχέση με το ύφος των κειμένων στο wall του group σας...

Χρήστος Αθανάσουλας είπε...

Διαγράφω τα σχόλια ανωνύμων και επωνύμων ηλιθίων που μου στέλνονται.

Ο χώρος αυτός έχει λίγους αλλά διαλεχτούς φίλους από όλη την Ελλάδα.
Φίλους που σέβονται την άλλη Ηλεία, που δεν "γαμάει και δέρνει"...

Και δεν πρόκειται να επανέλθω.-

Sophia είπε...

Εμένα πάντως, δεν θα με πείραζε όλοι αυτοί οι Ηλείοι που κόπτονται και ράβονται (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά) να κάνουν τον κόπο να πατήσουν αυτό το ιερό ποδάρι τους και σε καμιά κινηματογραφική λέσχη, και σε κανένα φεστιβάλ, και γενικά σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα μπας και.... Γιατί βαρέθηκα να μας βλέπω όλο τους ίδιους και τους ίδιους, κουμπάροι πια κοντεύουμε να γίνουμε συναμετάξυ μας...

Χρήστος Αθανάσουλας είπε...

:)
ούτε εμένα Σοφάκι...
Αλλά αυτοί δεν προκάνουν...
Δεν τους βγαίνει ο... ελεύθερος χρόνος τους, ολημερίς ή μάλλον ολονυχτίς στο ίδιο υπαρξιακό δρομολόγιο:
ΣΚΥΛΑΔΙΚΟ-ΚΟΛΑΔΙΚΟ aller retour

...άντε και στο ΚΛΑΜΠΑΔΙΚΟ για οφθαλμόλουτρο

Ανώνυμος είπε...

Eιναι αστειο και θλιβερο ολο αυτο που γινεται με τον Πιτσιρικο.Ας μαθουμε επιτελους να γελαμε και με τον εαυτο μας,οχι μονο με τους αλλους!Μακαρι να υπηρχαν κι αλλοι τοσο αξιολογοι στην σατιρα οσο αυτος.Ζουμε στην χωρα του Αριστοφανη και δεν ανεχομαστε την σατιρα(οταν αυτη εχει στοχο εμας).

Καποια απο την αλλη Ηλεια..

Χρήστος Αθανάσουλας είπε...

Ανώνυμη,
αν και δεν δημοσιεύω σχόλια "ανωνύμων", στα δικά σου τα λόγια έκανα μια εξαίρεση.
Έτσι σαν υπόκλιση

Ανώνυμος είπε...

Πάντως πρέπει να παραδεχτούμε πως αν δεν κάνει τέτοιες χοντράδες, ο Πιτσιρίκος θα πάει άπατος.

Χρήστος Αθανάσουλας είπε...

Δεν συμφωνώ. Ειδικά τους τελευταίους μήνες γράφει ό,τι πιο εύστοχο διαβάζω

Ανώνυμος είπε...

Τότε θα έλεγα πως οι αναγνωστικές σας προτιμήσεις έχουνε τεράστια περιθώρια βελτίωσης. :)

Χρήστος Αθανάσουλας είπε...

...επίσης; :)