22.6.09

ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ...

Πριν από λίγες μέρες ο Δήμαρχος Πύργου έδωσε συνέντευξη στο "Ιόνιον FM" όπου μιλώντας με υπερηφάνεια για το δημοτικό έργο ανέπτυξε το σχέδιο δράσης του σχετικά με την πυρασφάλεια των δασών, τα οποία υπάρχουν μέσα στα όριο του Δήμου Πύργου.
[OEOOOOO]

Στα σημαντικοτερα δάση (κατά τον Δήμο Πύργου) στα οποία και αναφέρθηκε είναι το βουνό του Κατακόλου, το δασάκι της Σπιάτζας, το δάσος της Σκαφιδιάς κ.ά. Επίσης στη τοποθέτησή του μίλησε για ομάδες εθελοντών που θα επιτηρούν τα δάση σε 24ωρη βάση.
Έχοντας αρχίσει η περίοδος των πυρκαγιών
(ήδη ο αριθμός πανελλαδικά έχει φτάσει σε τριψήφιο αριθμό)
τα δάση του τόπου μας παρουσιάζουν μια εικόνα εγκατάλειψης.
Στο βουνό του Κατακόλου οι αντιπυρικές ζώνες που έχουν δημιουργήσει με ιδιαίτερο ζήλο οι ιδιοκτήτες και μελλοντικοί κατασκευαστές είναι τόσο μεγάλες που έχουν εξαφανίσει ένα μεγάλο τμήμα του δάσους. Ανάλογη εικόνα έχουν και τα δάση της περιοχής.

Στο άλλο μέρος της ομιλίας του ανέφερε την ύπαρξη εθελοντών.
Ποιοί είναι αυτοί οι εθελοντές;
Με ποιές κοινωνικές διεργασίες δημιουργήθηκαν;
Πότε και πού συνεδριάζουν;
Πώς μπορείς να τους βρεις;
Πώς κοινωνικοποιούν τις δράσεις τους;
Μάλλον απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχουν!

Για εμάς ο εθελοντισμός είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Είναι μια έννοια που επαναφέρει τον πολίτη στην πολιτική, διότι η πολιτική είναι η εμπλοκή του ατόμου στα κοινά και η συνεργασία και συνεκτίμηση των πραγμάτων.
Εμείς τασσόμαστε κατά της από-τα-πάνω δημιουργίας εθελοντών γιατί συνήθως καταλήγουν να είναι κομματικοί στρατοί, οι οποίοι εξυπηρετούν κομματικά-επικοινωνιακά συμφέροντα ή χρησιμοποιούνται -οι δράσεις των εθελοντών- από τους εκάστοτε πολιτευτές που παρουσιάζουν τα εγχειρήματα αυτά ως δικά τους ή ακόμα χειρότερα δημιουργούν μια ψευδαίσθηση δημοκρατικότητας και ισότιμης συμμετοχής, αντιπροσωπευτικό σε ένα δικομματικό σύστημα που αφήνει ανοιχτά τέτοιου είδους στεγανά για να εκτονώνει την πίεση των επικριτών του.

Εμείς πιστεύουμε σε έναν άλλο εθελοντισμό που να οργανώνεται από τα κάτω με την συνάντηση και συνεργασία των πολιτών, με οριζόντια και αντι-ιεραρχική δομή που να ευαισθητοποιείται και να συνδράμει όχι μόνο στην αντιπυρική προστασία αλλά να ενεργεί σε όλο το φάσμα του κοινωνικού βίου.


Υ.Γ. Το δασάκι της Σπιάτζας μέχρι πριν από λίγες ημέρες παρουσίαζε μια εικόνα όπου τα ξερά χόρτα είχαν κυριεύσει τον χώρο, ενώ σκουπίδια και μπάζα υπήρχαν μέσα στο δασάκι χωρίς να έχουν καθαριστεί από τον χειμώνα. Επίσης από τα αγριόχορτα ο εσωτερικός δρόμος είχε σε πολλά σημεία χαθεί.
Ο χώρος πλέον, έχοντας περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, καθαρίστηκε από τον Δήμο.
Μήπως όμως έπαιξε ρόλο η διεξαγωγή ποδηλατικών αγώνων στον χώρο και όχι η οικολογική ευαισθησία του Δήμου;...

(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΗΛΘΕ ΜΕ MAIL.
ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ
ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΣΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟΨΕ -(ιατί ενοχλήθηκαν που καταγγέλω ότι τα λαμόγια δεν είναι μόνο γαλάζια...)

ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ BLOG: http://iliamovement.blogspot.com/2009/06/fm.html
ή κάνοντας κλικ στον τίτλο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: