4.3.08

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ του Ψωμιάδη χώρα


Να σας πω ένα μυστικό;

Η Μακεδονία είναι ελληνική αλλά οι Σκοπιανοί άλλα έμαθαν στο σχολείο, και έκαναν το ίδιο λάθος που κάνουμε κι εμείς στην Ελλάδα: τα πίστεψαν.

Τα αποτελέσματα της άσκησης της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας από «εθνόπληκτους φαφλατάδες», εναγκαλισμένους με «ρασοφόρους εκδικητές», έλαχε στη γενιά μας να τα απολαύσει.

Πάντα πίστευα ότι η γενιά μας είναι ιδιαίτερα τυχερή…

Πριν 15 χρόνια ο Μητσοτάκης είχε πει: «σε δέκα χρόνια το όνομα της Μακεδονίας θα το έχομε ξεχάσει». Ο Μητσοτάκης δεν δικαιώθηκε, γιατί αφού πέρασαν δεκαπέντε χρόνια μας το θύμισαν ξανά…

Οι νέες διαπραγματεύσεις για το όνομα της γειτονικής μας χώρας βρίσκουν «φτιαγμένους», γιατί τα τηλεοπτικά κανάλια μας είχαν «εξάψει» έντονα επί δυο μήνες με τις… γαργαλιστικές περιγραφές του ροζ DVD της Ζαχοπουλειάδας, κι έτσι μας περιέλαβαν οι Μακεδονομάχοι και οι Μακεδονοκλάστες, που τσακώνονται λες και αυτοί θα αποφασίσουν πως θα ονομάζεται μια άλλη χώρα.

Είναι σαν να πηγαίνεις ακάλεστος στα βαφτίσια ενός ξένου παιδιού -που το έχουν κρατήσει αβάφτιστο μέχρι τη εφηβεία εξαιτίας σου- και να λες στους γονείς του: «Δεν μπορείτε να το βγάλετε Τούλη, γιατί έτσι λέγανε τον δικό μου προ-παππούλη»!


Βέβαια, είχε και τα καλά της η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, γιατί είχαμε την ευκαιρία να δούμε ξανά τον πρωθυπουργό της χώρας! [από την ημέρα που ξεμπαλκονιάστηκε ο Ζαχόπουλος, ο Καραμανλής είχε γίνει μπουχός -όλο σε κάτι Ινδίες και σε κάτι Τουρκίες βολόδερνε].

Άλλωστε, αν τα Σκόπια αναγνωριστούν διεθνώς ως «Μακεδονία» -κάτι που συμβαίνει ήδη εδώ και μια δεκαετία αλλά μην το πείτε πουθενά-, θα υπάρξουν κι άλλες θετικές επιπτώσεις.

Για παράδειγμα, οι οπαδοί των αθηναϊκών ομάδων δεν θα ξεφωνίζουν πια τους οπαδούς και τους παίκτες των ομάδων της Βόρειας Ελλάδας «Βούλγαρους» αλλά «Μακεδόνες»! Οι μεν θα το λένε ως βρισιά και οι δε θα το εκλαμβάνουν ως κομπλιμέντο! Έτσι η αναγνώριση των Σκοπίων ως «Μακεδονία» θα μας οδηγήσει στην εθνική συμφιλίωση –τουλάχιστον στα γήπεδα.

…και να έχεις τη Ντόρα Μητσοτάκη (που χαμογελάει συνέχεια, επειδή της έχουν πει πως μόνο όταν χαμογελάει δεν την μπερδεύουμε με τον μπαμπά της...) να διαπραγματευτεί… Αυτή -να μου το θυμηθείτε- θα μας ανακοινώσει πως αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία», έχοντας ένα χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά.

[Ο μπαμπάς την έμαθε ότι δεν έχει σημασία τι λες αλλά ο τρόπος που το λες].


Κι ενώ ως πολίτες πιπιλίζουμε τα διάφορα ονόματα που μας έβαλαν στα χείλη οι πολιτικοί, όπως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», «Μακεδονία της Δημοκρατίας», «Δημοκρατική Μακεδονομακεδονία» κ.αλ., παρελαύνουν στα κανάλια ο Καρατζαφέρης, ο Παπαθεμελής και ο μητροπολίτης Άνθιμος και τραγουδάνε:

«Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα,

που έδιωξες τους βάρβαρους κι ήρθε ο Ψωμιάδης τώρα».

[Έλα, παραδέξου το και δεν θα το πω πουθενά: Με το που βλέπεις Παπαθεμελή, Άνθιμο και Ψωμιάδη, δεν κρυφοαναρωτιέσαι: «μπορεί αυτοί οι τρεις άνθρωποι να είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου;»]

Εγώ πιστεύω ότι στην τελική οι Θεσσαλονικείς το μόνο που δεν θέλουν με τίποτα είναι να ονομαστούν τα Σκόπια «Άνω Μακεδονία», γιατί τότε οι Σκοπιανοί θα αποκαλούν τους Θεσσαλονικείς «χαμουτζήδες»...

…κι ύστερα παντού στα Βαλκάνια οι άνθρωποι ανακάλυψαν στα γεράματα τον καπιταλισμό και την κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας και έχουν σαλτάρει εντελώς.

Δεν τους άρεσε που ζούσαν «σοσιαλιστικά» μεν τίμια δε και σε λίγο κάθε οικογένεια θα θέλει να έχει το δικό της κράτος. Μόλις συμβεί αυτό, λέτε να φωνάζουν την Ελλάδα για νονά; … Φιλοδοξούμε να γίνομε οι «κουμπάροι» των Βαλκανίων;



ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ PITSIRIKOU όπως το "είδα" (κακοποίησα...) εγώ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι λέει η ¨ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ¨ για το Σκοπιανό;

Στη Μακεδονία του παλιού καιρού
γνώρισα τη μάνα του Αλέξανδρου
μου 'στησε κουβέντα στις εξοχές
κι έκανε νυχτέρια με μάγισσες

Αχ Μακεδονία χιλιόμορφη
γιατί κλαις και λιώνεις σαν το κερί
έχω γιο μονάκριβο η καψερή
κι έχει φύγει για την ανατολή

Τον προσμένουν κίνδυνοι και χωσιές
λόγια ανθρώπων μαύρα και συμφορές
μοναχός τ' αντέχει και τα περνά
τελειωμό δεν έχουν τα βάσανα

Στη Μακεδονία του παλιού καιρού
γνώρισα τη μάνα του Αλέξανδρου
στο φεγγάρι ψάχνει για μάγισσες
στ' όνειρό της φέρνει τους ΕΛΛΗΝΕΣ…