12.3.08

ΚΡΑΥΓΕΣ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ... (ολυμπιακοί αγώνες στο Πεκίνο)




«Ας υποθέσουμε πως στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών αγώνων η Δήμαρχος Αθηναίων παρέδιδε την σημαία των αγώνων όχι στο Δήμαρχο του Πεκίνου αλλά της Νέας Υόρκης, της Ουάσιγκτον ή του Λος Άντζελες…


Σφυρίγματα θα ακούγονταν στο στάδιο, ενώ θα είχαν προηγηθεί εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και δημοσιογραφικά ρεπορτάζ για την πολιτική Μπους, τον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό των ΗΠΑ και την χρήση της θανατικής ποινής.

Ευλόγως.
Δικαιολογημένες θα ήταν οι διαμαρτυρίες και η Διεθνής αμνηστία θα συμμετείχε σ' αυτές.

Όμως απέναντι στην προοπτική της διοργάνωσης των αγώνων από την Κίνα η ελληνική κοινή γνώμη τηρεί στάση μάλλον θετική. Τα ΜΜΕ μιλούν για το θαύμα που πραγματοποιείται στην τεράστια αυτή χώρα.

Οι ελάχιστες φωνές διαμαρτυρίας χάνονται στην σιωπή.

Χαρακτηριστικά το Διεθνές Δίκτυο Υποστήριξης του Θιβέτ καταγγέλλει πως τρεις μεγάλες Αθηναϊκές εφημερίδες αρνήθηκαν χωρίς αιτιολόγηση να δημοσιεύσουν πληρωμένη καταχώρηση.

Εντούτοις το επόμενο διάστημα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι μοναδική ευκαιρία να πιέσουμε για θεμελιώδεις αλλαγές.

Ο Ολυμπιακός χάρτης τον οποίο υποτίθεται πως υιοθετεί κάθε διοργανώτρια χώρα προβλέπει «ΜΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ».

Από την άλλη, οι Ολυμπιακοί αγώνες αποτελούν για την κυβέρνηση της Κίνας επίσης μια μοναδική ευκαιρία: Θέλει να αναβαπτιστεί στην κολυμπήθρα του διεθνούς αθλητικού κατεστημένου, των μεγάλων ΜΜΕ και των χορηγών.

Η σημερινή κατάσταση δεν επιτρέπει καμιά αισιοδοξία.

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μαζικές, συστηματικές και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα:

Η χρήση της θανατικής ποινής ακόμη και για αδικήματα όπως η φοροδιαφυγή ή η σωματεμπορία, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Χιλιάδες άνθρωποι καταδικάζονται σε θάνατο και εκτελούνται, συχνά μπροστά σε πλήθη στα στάδια που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγους μήνες πριν από την ανάληψη των αγώνων, στο πλαίσιο της αντεγκληματικής της εκστρατείας , η κυβέρνηση θανάτωσε σε τρεις μήνες 1.700 ανθρώπους, περισσότερους από όσους όλος ο υπόλοιπος κόσμος σε τρία χρόνια!

Τον Μάρτιο του 2004 οι αρχές στην επαρχία Yunnan απέκτησαν 17 κινητές μονάδες εκτελέσεων με ένεση για να απλοποιηθούν και επιταχυνθούν οι διαδικασίες!
Όσοι διαμαρτύρονται για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή τα δημόσια έργα κινδυνεύουν.

Στις μεγάλες πόλεις όπου κατεδαφίστηκαν σπίτια για την κατασκευή Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, οι ιδιοκτήτες συχνά κατάληξαν στην φυλακή, επειδή αντέδρασαν.

Τα ανεξάρτητα εργατικά συνδικάτα εξακολουθούν να είναι παράνομα.

Μέλη πνευματικών και Θρησκευτικών ομάδων εξακολουθούν να καταπιέζονται και να διώκονται.

Οι πολιτικοί ακτιβιστές διώκονται και φυλακίζονται, η ελευθερία έκφρασης αποτελεί είδος εν ανεπαρκεία.

Είναι χαρακτηριστικό πως η χρήση του ιντερνετ για την διάδοση των πολιτικών ιδεών και πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε πολυετή φυλάκιση. Τα βασανιστήρια, οι αυθαίρετες κρατήσεις και οι ανέντιμες δίκες αποτελούν συνήθη πρακτική. Ξυλοδαρμοί, ηλεκτροσόκ, κρέμασμα με χειροπέδες, στέρηση τροφής και ύπνου.
Εκτός αυτών, η «επανεκπαίδευση μέσω εργασίας» επιτρέπει την κράτηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων έως 3 χρόνια χωρίς καμιά κατηγορία ή δίκη. Αλλά και στις αίθουσες δικαστηρίων η ανθρώπινη αξιοπρέπεια γελοιοποιείται. Η πρόσβαση στους δικηγόρους περιορίζεται και όσοι διώκονται σχετικά με «κρατικά μυστικά» ή «τρομοκρατία» δικάζονται κεκλεισμένων των θυρών, με βάναυσο περιορισμό των δικαιωμάτων τους.

Στις αυτόνομες περιοχές του Θιβέτ και της Xinjiang οι αρχές συνεχίζουν την σκληρή καταστολή.

Η Κίνα διεξάγει τον δικό της «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», σε αγαστή σύμπνοια με τις ΗΠΑ.

Στο όνομα αυτού του πολέμου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια εξευτελίζεται , τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα ακυρώνονται.

Με λίγα λόγια η Κίνα έχει πολλά δικά της Γκουαντανάμο και οι Ολυμπιακοί αγώνες πρέπει να τα φωτίσουν και όχι να τα συγκαλύψουν…


Η Κίνα θέλει την σιωπή μας ενόψει των αγώνων.

Δεν πρέπει να την έχει!!!

Πηγή μου για το κείμενο αυτό είναι το περιοδικό ¨ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ¨, που είναι έκδοση της Ελληνικής Επιτροπής της Διεθνούς Αμνηστίας (ταπεινό μέλος της οποίας είναι και ο γράφων …):

Για όποιον ενδιαφέρεται να ενημερώνεται για το θέμα, είναι αρκετά κατατοπιστική μια επίσκεψη στην διεύθυνση του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΘΙΒΕΤ www.2008-freeTibet.org

2 σχόλια:

vasiliskos είπε...

Στο φόρουμ http://itaniepitas.all-forum.net/ έχουμε ανοίξει μια συζήτηση σχετικά. Με τη σειρά μου να σε προσκαλέσω να διαβάσεις κι από εκεί :)

Ανώνυμος είπε...

Εχεις απόλυτο δίκιο. Προσυπογράφω και συμφωνώ πως πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατηθεί το θέμα των δικαιωμάτων στην επιφάνεια.