8.11.07

ΟΣΜΩΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Με τη δύναμη της θάλασσας

Στις ακτές της Νορβηγίας ο πρώτος σταθμός «οσμωτικής ενέργειας»

Ο σταθμός κατασκευάζεται στις ακτές

Μια νέα τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υιοθετεί η Νορβηγία. Πρότυπος σταθμός που κατασκευάζεται στις ακτές της χώρας θα παράγει ηλεκτρισμό εκμεταλλευόμενος τη διαφορά αλατότητας ανάμεσα στο γλυκό και το θαλασσινό νερό.

Η Νορβηγία θα κατασκευάσει έναν πρότυπο σταθμό παραγωγής εναλλακτικής μορφής ενέργειας, τον πρώτο στον κόσμο σταθμό που θα λειτουργεί με θαλασσινό νερό, ανακοίνωσε σήμερα ο νορβηγικός ενεργειακός όμιλος Statcraft.

Η «οσμωτική» μονάδα λειτουργεί με δύο μάζες νερού, μια αλμυρού και μια γλυκού, οι οποίες διαχωρίζονται μέσω μιας ημιπερατής μεμβράνης. Λόγω της διαφοράς στη συγκέντρωση αλάτων, το νερό κινείται προς την δεξαμενή γλυκού νερού, προκαλώντας αύξηση της πίεσης, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια μέσω μιας τουρμπίνας.

Σύμφωνα με την
Statcraft , τον ενεργειακό όμιλο που υλοποιεί το έργο, η νέα τεχνολογία μπορεί μακροπρόθεσμα να παράγει, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 1.600 Terrawatt/ ώρα, δηλαδή 13 φορές την ετήσια παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγία. Στην Ευρώπη, οι δυνατότητες παραγωγής ανέρχονται σε 200 TW/ώρα.

«Η οσμωτική ενέργεια αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία. Είναι καθαρή, δεν εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου, και μπορεί να γίνει ανταγωνιστική σε μερικά χρόνια», δήλωσε ο Μπάαρντ Μίκελσεν, γενικός διευθυντής της Statcraft.

Ο πρότυπος σταθμός κατασκευάζεται στο Χούρουμ, στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας, με παραγωγή 2-4 kilowatt/ώρα. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τ0 2008.

(Η είδηση μου ήλθε από τον Θόδωρο που τον ευχαριστώ)



Δεν υπάρχουν σχόλια: