Τα όσα σχετίζονται με το κουτί της Πανδώρας είναι γνωστά από την Μυθολογία μας. Η ιδέα ότι μέσα σε ένα κουτί μπορούν να κλειστούν όλα τα κακά του κόσμου και ότι αν το ανοίξει κανείς, μπορούν να ξεχυθούν και να διασκορπιστούν παντού, ίσως σε παλαιότερες εποχές να φαινόταν κάπως φανταστική. Όμως στην περίπτωση της Ζαχάρως βρίσκει κανείς πολλές αναλογίες.
Στην προχθεσινή εκπομπή του Αλφα «Το κουτί της Πανδώρας» ακούστηκαν φοβερά πράγματα για τον νομό μας που κρίναμε σκόπιμο να τα καταγράψουμε στο χαρτί για να μην ξεθωριάσουν από τη μνήμη μας τόσο γρήγορα όσο η τηλεοπτική εικόνα.
Για τον σκοπό αυτό, παραθέτουμε παρακάτω την εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη έχοντας αφαιρέσει μόνο τις τηλεοπτικές διαφημίσεις:
Δημ.: Τον Αύγουστο του 2007 ακόμα και οι καθ’ υπερβολήν περιγραφές των δημοσιογράφων στάθηκαν λίγες για να περιγράψουν το δράμα που ζούσε η Ελλάδα. Η φωτιά δεν καίει τα δάση αλλά την ψυχή του ανθρώπου. Η βουή της πυρκαγιάς συναντούσε τη σιωπή του πένθους. Τα μάτια βούρκωναν και δεν ήταν από τον καπνό. Κάποιοι προσπάθησαν να αποδώσουν με αριθμούς το μέγεθος της καταστροφής. Αμέτρητη. Τα αποκαΐδια και οι στάχτες σκέπασαν την ίδια την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Έγκλημα. Ποιος το διέπραξε; Όταν οι αστυνομικές αρχές διερευνούν ένα κοινό έγκλημα, το πρώτο πράγμα που ψάχνουν είναι το κίνητρο. Σε αυτό το έγκλημα ποιος είχε το κίνητρο; Ποιος είχε το συμφέρον; Θα μάθουμε ποτέ; Ας κινηθούμε όμως με την απλή λογική για να δούμε ποιοι είχαν γενικό συμφέρον.
Στην Ηλεία, την Αρκαδία, τη Μεσσηνία, δίπλα σε αυτούς που θρηνούν υπάρχουν αυτοί που περιμένουν την ευκαιρία. Η καμένη γη στοιχίζει φτηνά. Οι περιοχές με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος δεν υπάρχουν πια. Έτσι δεν είναι και τόσο εμπόδιο για τα παλιά όνειρα τσιμεντοποίησης. Το κυριότερο; Η οικονομία έχει καταστραφεί. Τα επιχειρήματα για ανάπτυξη και οι σωτήρες βρίσκουν υποστηρικτές στον απλό κόσμο που τα έχει χάσει όλα. Το επιχείρημα είναι πάρα πολύ απλό: τι να τα κάνουμε τα δέντρα άμα δεν έχουμε να φάμε; Το μοντέλο που δείχνει να υιοθετείται για την ανάπτυξη είναι πολύ πιο λαμπερό από το μαύρο της καταστροφής.
Αγγελόπουλος Άγγελος (πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου)
«Να σας πω ότι μια πολύ μεγάλη τουριστική εταιρία, πάρα πάρα πολύ μεγάλη, ίσως απ’ τις δυο μεγαλύτερες στον κόσμο, λέει ότι μπορεί να γίνει Κατάκολο- Αρχαία Ολυμπία- Ήλιδα, όλο αυτό το τρίγωνο του Καϊάφα –και ας βγει ο Καϊάφας έξω, αυτό δε μας ενδιαφέρει αφού είναι κρατικό και μπορεί το κράτος να μη το δημοπρατήσει- μπορεί να γίνει ένα μικρό Μονακό. Μια κοιτίδα, με τις υποδομές, με τις παραλίες, με τον κόσμο που έχει, και νομίζουμε ότι ήρθε η στιγμή και για την Ηλεία να αναδειχτεί η κοιτίδα –όπως παλιά είχα πει-, να γίνει ένα μικρό κρατίδιο Μονακό, ένα μικρό κρατίδιο της περιοχής, το άβατο του καθολικισμού, του πάπα».
Δημ.: Ένα Μονακό που θα λάμψει μέσα στα καμένα ακούγεται όχι μόνο ενδιαφέρον αλλά και σωτήριο. Βέβαια κανένας δεν θα ομολογούσε ποτέ πως σκοπεύει απλώς να αρπάξει και να εκμεταλλευτεί ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της Ελλάδας. Και κανένας πριν απ’ τη φωτιά δεν θα έβλεπε χωρίς δεύτερη σκέψη τον όποιο σωτήρα επενδυτή.
Γιώργος Μπούσμπουρας (επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας)
«Και πριν απ’ τις φωτιές κατεβλήθησαν πολλές προσπάθειες να φαγωθεί αυτό το φιλέτο από διαφόρους. Κατά καιρούς ο κ. Δήμαρχος είχε φέρει εδώ διάφορους επιχειρηματίες και κεφαλαιούχους, οι οποίοι φυσικό είναι να το εποφθαλμιούν. Δεν ξέρω αν μετά τη φωτιά πλέον δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο, άρα μπορούν να μπούν μέσα και να κάνουν ότι θέλουνε».
Νίκος Κωνσταντόπουλος (πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ)
«Μιλάμε για μια απ’ τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας, αν όχι του κόσμου, μια περιοχή που έχει ξεχωριστά πλούτη να επιδείξει και από πλευράς περιβαλλοντικής, και από πλευράς ιστορικής και πολιτισμικής σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Δεν μπορεί λοιπόν τέτοιες πειρατικές δραστηριότητες, απ’ όπου κι αν προέρχονται, να ονομαστούν αναπτυξιακές δραστηριότητες. Είναι περιβαλλοντοκτόνες και αντι-αναπτυξιακές δραστηριότητες. Δεν μπορεί εν έτη 2007 να διεκδικεί κάποιος εις βάρος τους Δημοσίου περιοχή παραλίας επικαλούμενος ότι ο παππούς του φύτευε στην άμμο καρπούζια!»
Δημ.: Η λίμνη Καϊάφα, το δάσος της Στροφιλιάς, η παραλία Ζαχάρως, είναι το φιλέτο για τους επενδυτές και η σωτηρία η οποία επικαλούνται μοιάζει με τεχνική χαρτοπαίχτη σε στημένο παιχνίδι. Και πραγματικά το παιχνίδι είναι στημένο. Κατά καιρούς πολιτικοί, δικηγόροι, τοπικοί παράγοντες, προσπαθούν να παρακάμψουν τους νόμους και τις συνθήκες που προστατεύουν τις περιοχές αυτές, όπως η συνθήκη ΝATURA στο όνομα της ανάπτυξης και τώρα πια, με τη βοήθεια της φωτιάς. Η καταστροφή γίνεται εύκολα φόντο στο κέρδος. Επί δεκαετίες η λίμνη Καϊάφα υπήρξε πρόκληση για πολλά συμφέροντα.
Νίκος Κωνσταντόπουλος
«Η πρώτη προσπάθεια για τσιμεντοποίηση έγινε επί 7ετίας. Η χούντα, τότε, με ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ανάπτυξης επιχείρησε να κάνει μαρίνα για τους πλούσιους τη λίμνη Καϊάφα. Μπόλικο τσιμέντο ρίχτηκε στις όχθες της λίμνης αλλά ευτυχώς το σχέδιο δεν ολοκληρώθηκε. Στις μέρες μας η απειλή δεν είναι ο Στυλιανός Πατακός με το μυστρί του που εγκαινιάζει μια τέτοιου είδους ανάπτυξη, αλλά δυστυχώς, αρκετές χρυσές πένες που προσπαθούν να υπογράψουν μέσα απ’ τις διαδικασίες της βουλής νόμους του κράτους που θα οδηγήσουν στο ίδιο πράγμα: στην τσιμεντοποίηση. Και βέβαια πάντα, υπάρχει η εναλλακτική κακή λύση της φωτιάς».
Δημ.: Ένα κομμάτι του δάσους Καϊάφα έχει καεί: δίπλα στη λίμνη και τη θάλασσα. Πως αλήθεια; Η λίμνη Καϊάφα είχε επιλεγεί για να αποτελέσει τη μόνιμη κατασκήνωση των νέων για τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Νίκος Κωνσταντόπουλος
«Αυτό το σχέδιο εγκαταλείφθηκε. Μελετημένο σχέδιο, εγκεκριμένο, το οποίο εμφανίστηκε με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό, εγκαταλείφθηκε, ξεχάστηκε σε κάποιο συρτάρι κάποιου υπουργείου».
Δημ.: Η ήπια ανάπτυξη με τη δημιουργία διεθνούς κατασκήνωσης εγκαταλείφθηκε. Αντί αυτής, το 2003, στο σχέδιο νόμου περί ιαματικού τουρισμού προβλέπεται μια άλλου είδους ανάπτυξη. Ο υφ. Ανάπτυξης Δημήτρης Γεωργακόπουλος πρόσθεσε μια τροπολογία που ουσιαστικά μετέτρεπε το μέχρι τότε καθεστώς που προστάτευε τη λίμνη Καϊάφα και έδινε την άδεια να οικοδομηθεί η περιοχή.
Δημήτρης Γεωργακόπουλος (πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης)
«Το σχέδιο της αξιοποίησης προέβλεπε να γίνουν δυο ξενοδοχεία στο ίδιο στιλ που είναι τα παλιά, ένα τεσσάρων αστέρων και ένα πέντε, το ένα διακοσίων το άλλο διακοσίων πενήντα δωματίων και θα χτίζονταν και κάποιες κατοικίες. Στο μέρος που ήταν εκτός λίμνης, στην περιοχή που ήταν τα μπάζα, θα γινόταν προσπάθεια να γίνει ένα γκολφ. Στην περιοχή αυτή θα φυτεύονταν 6.000 δέντρα. Δεν θιγόταν ούτε ένα πεύκο για να γίνει αυτή η επένδυση. Όχι επένδυση… Προσπάθεια ανάπτυξης ήταν».
Δημ.: Ο τότε προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας τους Νομού Ηλείας υποστηρίζει πως την εποχή εκείνη δέχτηκε πιέσεις για να διαβεβαιώσει δυο ψευδή πράγματα.
Νίκος Παπαβασιλίου (πρώην διευθυντής Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας)
«Από το γραφείο του Υφυπουργού στάλθηκε στην Κτηματική Υπηρεσία ένα σχέδιο εγγράφου, για να σταλεί από την Κτηματική Υπηρεσία στην ΕΤΑ, που να λέει δυο ψευδή πράγματα. Το πρώτο, ότι η λίμνη δεν τροφοδοτείται πουθενά από νερό, ενώ στη λίμνη καταλήγουν όλες οι πηγές από τον Λαπίθα (ο παλιός Άνυδρος ποταμός) και το δεύτερο επίσης ψευδές στοιχείο που εζητήτο απ’ την Υπηρεσία ήταν ότι η λίμνη Καϊάφα δεν έχει καμιά σχέση και καμιά επικοινωνία με τη θάλασσα».
Δημήτρης Γεωργακόπουλος
«Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα δεν υπάρχει πρόβλημα, εμείς θέλουμε να μας γράψεις τρία αυτονόητα πράγματα. Γράψε ότι είναι λίμνη μικρή, ότι δεν επικοινωνεί με τη θάλασσα, ότι δεν πέφτει κανένα ποτάμι μέσα –όπως δεν πέφτει- και ότι τα νερά είναι από αναβλύζοντες πηγές. Αυτό μόνο γράψε, του είπα».
Δημ.: Η απαίτηση του τότε υφυπουργού δεν ήταν απλώς θέμα μιας παρεξήγησης που πήγαινε να λυθεί. Αν η Κτηματική Υπηρεσία διαβεβαίωνε πως η λίμνη δεν επικοινωνούσε με τη θάλασσα και δεν είχε φυσικές πηγές, τότε αμέσως η λίμνη Καϊάφα θα ήταν λίμνη χωρίς παρόχθιες περιοχές. Θα μπορούσε λοιπόν να οικοδομηθεί.
Δημήτρης Γεωργακόπουλος
«Στη λίμνη Καϊάφα δεν πέφτει κανένα ποτάμι μέσα. Είναι μια μικρή λίμνη και έχει τέσσερις πηγές που αναβλύζουν το νερό που έχει. Το νερό αυτό, επειδή η λίμνη φουσκώνει, υπάρχει ανάγκη να ανοιχθεί ένας δίαυλος με τη θάλασσα για να μην πλημμυρίζουν τα χωράφια που είναι εκτός. Αυτή είναι η αλήθεια».
Δημ.: Η προσπάθεια αποχαρακτηρισμού της λίμνης καταγγέλθηκε στη βουλή από τον Νίκο Κωνσταντόπουλο και ο υπουργός απέσυρε την τροπολογία. Η εταιρία Ελληνικά Γκολφ –εταιρία δυο μεταναστών- ήταν αυτή που θα επένδυε στην περιοχή.
Νίκος Κωνσταντόπουλος
«Αναγκάστηκα να αντιδράσω, όντας βουλευτής, στην προσπάθεια που γινόταν να πουληθεί ο Καϊάφας για ένα κομμάτι ψωμί, σε μια εταιρία δυο μεταναστών, ο ένας από την Μεσσηνία και ο άλλος από την Αρκαδία, που είχαν δραστηριότητες στην Αμερική και στο Γιοχάνεσμπουργκ, με δυνατότητα να χτίσουν μια κλίνη ανά ένα στρέμμα. 6.500 στρέμματα είναι η προστατευόμενη περιοχή και θα έχτιζαν 6.500 κλίνες. Πρόκειται για περιοχή που είναι ΖΟΕ, είναι Natura και έχει πολύπλευρο και πολυποίκιλο νομικό καθεστώς που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί».
Δημ.: Η υπόθεση παρουσιάζει μια ακόμα ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: η εταιρία μεταναστών Ελληνικά Γκολφ, που ενδιαφερόταν να επενδύσει στην περιοχή, είχε συσταθεί δυο χρόνια πριν με δικηγόρο τον Νίκο Γεωργακόπουλο. Ποιος είναι; Αδερφός του υφυπουργού που κατέθεσε την τροπολογία.
Δημήτρης Γεωργακόπουλος
«Ο αδερφός μου δεν έχει εμπλακεί πουθενά και για τίποτε και όποιος έχει οποιοδήποτε στοιχείο που να εμπλέκει τον αδερφό μου να το παρουσιάσει. Διαφορετικά είναι αισχρός συκοφάντης. Η μόνη εμπλοκή -σε εισαγωγικά- του αδερφού μου ήταν, ότι πριν εγώ γίνω υφυπουργός, ως δικηγόρος είχε συντάξει το καταστατικό μιας εταιρίας η οποία μέσα στα άλλα τα οποία θα έκανε, θα ανάπτυσσε και γκολφ. Και εξ αυτού βγήκε το συμπέρασμα ότι… Η οποία δεν ξέρω κι αν εκδήλωσε ενδιαφέρον από τις 33 που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον».
Θεόδωρος Πάγκαλος (βουλευτής)
«Στην υπόθεση Γεωργακόπουλου είχαμε αντιδράσει. Ξέρετε ότι δεν είναι στη βουλή ο κ. Γεωργακόπουλος. Δεν θέλω να πω ότι γι’ αυτό δεν είναι στη βουλή, πάντως είναι χαρακτηριστικό νομίζω».
Νίκος Παπαβασιλίου
«Αν και σήμερα κάνουμε μια διαδρομή περιμετρικά της περιοχής και της λίμνης, πέραν από την καταστροφή που προήλθε από τις πυρκαγιές στον Λαπίθα και στο δάσος γύρω από τη λίμνη, θα δούμε ότι η περιοχή είναι απαξιωμένη. Και όχι μόνο η περιοχή περιμετρικά αλλά και εντός της λίμνης που είναι οι εγκαταστάσεις του ΕΟΤ που ακόμα και σήμερα εκμεταλλεύεται την περιοχή. Φαινόταν και φαίνεται μια προσπάθεια υποβάθμισης από την πλευρά του δημοσίου που έχει την εκμετάλλευση προκειμένου εύκολα και με ενδεχόμενη μεγαλύτερη κοινωνική συναίνεση να δοθούν οι εκτάσεις αυτές για εκμετάλλευση σε ιδιώτες».
Δημ.: Ο Πανταζής Χρονόπουλος, Δήμαρχος της Ζαχάρως, ήταν για πολλούς ένας ήρωας τις μέρες της φωτιάς. Για την ακρίβεια ένας τηλεοπτικός ήρωας. Δεν είχαν σβήσει καλά καλά οι φλόγες όταν ο Δήμαρχος της Ζαχάρως κάλεσε Δημοτικό Συμβούλιο για να ανακοινώσει μια μεγάλη του επιτυχία: η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) θα υπέγραφε με τον Δήμο μνημόνιο συνεργασίας. Το μνημόνιο προέβλεπε αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει ανάπτυξη και πολλοί άλλοι τσιμεντοποίηση.
Γιώργος Μπούσμπουρας
«Την Τρίτη μετά τις φωτιές –και προ των εκλογών της Κυριακής- ο κ. Δήμαρχος Ζαχάρως συγκάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με μόνο θέμα την παραχώρηση του τμήματος από Ζαχάρω μέχρι Γιαννιτσοχώρι –της παραλιακής δηλαδή ζώνης- υποτίθεται για ανάπτυξη. Μας έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο μια πρόταση, η οποία δεν εμφανίστηκε πουθενά, δεν είδαμε καμιά προγραμματική σύμβαση ούτε μνημόνιο και ψηφίσανε όλοι να παραχωρηθεί αυτή η έκταση στο Δήμο Ζαχάρως για ανάπτυξη. Ήμουν ο μόνος που αντέδρασα».
Πανταζής Χρονόπουλος (Δήμαρχος Ζαχάρως)
«Όταν μας βρήκε η καταστροφή, βρήκα εγώ την ευκαιρία και το ζήτησα. Είχε έρθει εδώ ο υφυπουργός Δούκας, ρώτησε τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον πρόεδρο της ΚΕΔ και λέει εντάξει, είστε έτοιμοι για υπογραφή. Διότι όντως η πολιτική της ΚΕΔ είναι όλα αυτά να τα παραχωρήσεις στους Δήμους για να τα προστατέψουν και για εκμετάλλευση».
Δημ.: Λίγο μετά την αποχώρηση του υφυπουργού, ήταν οι ίδιοι οι κομματικοί του υποστηρικτές που είπαν πρώτοι πως παραπλανήθηκε. Δυόμισι χιλιάδες στρέμματα προστατευμένης περιοχής, παραλίας ενταγμένης σε διεθνείς συνθήκες προστασίας, βιότοποι της Καρέτα Καρέτα με αμμοθίνες και δάσος, είχαν δοθεί με κρατικές ευλογίες στα χέρια ενός Δημάρχου με σωρεία πειθαρχικών διώξεων για περιβαλλοντικά εγκλήματα.
Νίκος Κωνσταντόπουλος
«Αυτή η περιοχή με ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου προσφέρθηκε προς αξιοποίηση στον Δήμο. Με πιο σχέδιο; Ποιος είναι ο φορέας που θα επιβλέψει την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου; Πως έχει ενταχθεί η περιοχή αυτή στον χωροταξικό σχεδιασμό που ολοκληρώνει τώρα το Υπουργείο; Πως γίνονται αυτά τα πράγματα με μια τέτοια συμφωνία να νομιμοποιούνται; Καταπατημένα, διεκδικούμενα και αυθαίρετα. Και να αδυνατίζει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου».
Δημ.: Αυτός ήταν και ο προβληματισμός του υπουργού περιβάλλοντος Γιώργου Σουφλιά, ο οποίος λίγο πριν ολοκληρωθεί το χωροταξικό σχέδιο της χώρας, είδε την πιο όμορφη παραλία της Πελοποννήσου να παραδίδεται στα χέρια ενός Δημάρχου.
Πανταζής Χρονόπουλος
«Αυτοί όμως οι λεβέντες που βγάζουν αυτές τις οδηγίες, πρέπει να σκέφτονται και του εδώ κατοίκους. Πως αυτά όλα που λέμε τώρα δεν ισχύουν στην Κρήτη και ισχύουν μόνο σε μας; Τι θα γίνει ο κόσμος εδώ πέρα;»
Δημ.: Ο Πανταζής Χρονόπουλος είναι πραγματικά λαοπρόβλητος. Σε μια περιοχή η οποία έχει καταστραφεί από τη φωτιά, οι απόψεις του, όποιες κι αν είναι αυτές, αποκτούν λαϊκό έρεισμα. Η φωτιά τελικώς δείχνει να έχει γίνει σύμμαχος σε μια αντίληψη που επικρατεί εδώ και χρόνια στην περιοχή. Την αντίληψη που λέει ότι πρέπει να αναπτυχθούμε με κάθε κόστος. Και όταν λέμε κόστος, εννοούμε οικολογικό. Έτσι λοιπόν η ανάπτυξη δεν είναι τίποτε άλλο από τσιμεντοποίηση. Ποιος όμως είναι ο Πανταζής Χρονόπουλος;
Ένας πρώην αστυνομικός που μπήκε στην υπηρεσία του Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Έγινε γνωστός στο πανελλήνιο, όταν ο Χρήστος Μαυρίκης κατηγορούμενος για την υπόθεση των υποκλοπών το 1989 δήλωσε πως το μεγάλο τμήμα του υλικού του από τις υποκλοπές το κρατά καλά φυλαγμένο ο φίλος του Πανταζής Χρονόπουλος. Σε αυτή τη δήλωση του Μαυρίκη, κρύβεται, λένε πολλοί, η δύναμη του Χρονόπουλου. Αν στ’ αλήθεια κρατά υλικό από τις υποκλοπές πολιτικών, τότε κράτα και πολλούς πολιτικούς. Ο Χρονόπουλος πριν από δυο χρόνια απασχόλησε και πάλι τη διεθνή μάλιστα ειδησιογραφία, όταν φρόντισε να φέρει νύφες από την πρώην σοβιετική ένωση για τους ταλαιπωρημένους άντρες της Ζαχάρως. Μετά τις φωτιές, ο Χρονόπουλος υπόσχεται την ανάπτυξη της Ζαχάρως και εξασφαλίζει μάλιστα παραχωρήσεις από κρατικούς φορείς χωρίς τη συμφωνία της κυβέρνησης. Πως η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου παραχωρεί 2.500 στρέμματα παραλίας τόσο βιαστικά;
Γιώργος Μητρόπουλος (Εκπρ. Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου)
«Η ιστορία ξεκινά πέντε χρόνια πριν, από την υιοθέτηση ενός προγράμματος, στο οποίο η ΚΕΔ πλέον συνεργάζεται στενά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κάποια προγράμματα ολοκληρωμένης ανάπτυξης των ακινήτων που βρίσκονται στα διοικητικά τους όρια. Σε ότι αφορά την Ζαχάρω, η συνεργασία μας έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια με την παραχώρηση κάποιων εκτάσεων στην παραλία για να κάνει κάποιες καντίνες και εδώ και ένα χρόνο συνεργαζόμαστε για τη σύνταξη μιας προγραμματικής συμφωνίας για την περιοχή. Η συμφωνία ήταν έτοιμη απ’ το Ιούνη, για διάφορους τυπικούς λόγους δεν είχε προχωρήσει, επισπεύσθηκε, προφανώς οι φωτιές ήταν ένα καθοριστικό ζήτημα. Δεν μπορεί να μένεις αδιάφορος όταν υπάρχουν αυτά τα γεγονότα. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν ξεκίνησε το πρόγραμμα για τις φωτιές, ούτε με ευκαιρία των φωτιών».
Δημ.: Η προσπάθεια να γίνει τσιμέντο η περιοχή έχει μεθοδευτεί από καιρό. Απλώς η φωτιά έδωσε τα επιχειρήματα και έπεισε πολλούς από αυτούς που στέκονταν με καχυποψία να αποδεχτούν τον σχεδιασμό. Κορεατικές και Ιαπωνικές εταιρίες μαζί με τουριστικά καρτέλ σχεδιάζουν την επόμενη μέρα, που θα είναι βέβαια καλή, αλλά γι’ αυτούς. Ο Δήμαρχος, άγνωστο πως, με ποιες διαδικασίες και προτεραιότητες, σκοπεύει να προσλάβει για την περιοχή έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο, μια τράπεζα της Κορέας. Είναι η τράπεζα Μισούκο. Ο ίδιος βέβαια το αρνείται. Λέει πως για τα έργα που θα γίνουν δεν χρειάζεται κανένας σύμβουλος. Είναι απλά έργα, σχεδόν περίπτερα, ήπια ανάπτυξη. Στο πρακτικό όμως της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στις 4/9/07 διαβάζουμε: Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Δήμαρχος ο οποίος είπε «ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος που θα προσληφθεί από το Δημόσιο για να φέρει τους επενδυτές στο ταχύτερο δυνατό θα πληρωθεί σε πρώτη φάση από την ΚΕΔ και μετά θα παρακρατηθούν από τους επενδυτές. Ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος που θα προσλάβει ο Δήμος για να προβεί σε διεθνή διαγωνισμό, είναι η εταιρία Μισούκο».
Ερώτημα πρώτο: Γιατί ο Δήμαρχος και υπέρ ποίων αρνείται στη συνέντευξή του τα περί Μισούκο;
Ερώτημα δεύτερο: Προσλαμβάνει ο Δήμος Διεθνή τράπεζα για να χτίσει απλώς δέκα περίπτερα;
Ερώτημα τρίτο: Θα κάνει διεθνή διαγωνισμό επενδυτών για δέκα καλύβες;
Οι κινήσεις του Δημάρχου δείχνουν σαφώς πως το μνημόνιο που υπογράφει με την ΚΕΔ του δίνει τη δυνατότητα αποχαρακτηρισμού της παραλίας. Το θολό τοπίο στο οποίο κινείται η διαδικασία τείνει επιπλέον να κρύβεται από τη στάχτη της φωτιάς.
Η πρώτη λογική ερώτηση είναι ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από τις τόσο βιαστικές κινήσεις που ξεπήδησαν ταυτόχρονα σχεδόν με τους καπνούς της φωτιάς. Σε μερικούς μήνες η χώρα θα έχει ένα χωροταξικό σχέδιο που θα προβλέπει πού θα γίνει τι. Ποιοι είναι αυτοί που βιάζονται τόσο πολύ και θέλουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα;
Οι παρεμβάσεις την παραλία έχουν αρχίσει εδώ και χρόνια, και δεν είναι μόνο οι καταπατητές. Η ίδια η Δημοτική Αρχή δημιουργεί ένα πλαίσιο αυθαιρεσίας στο όνομα υποτιθέμενων αναγκών. Το 2006 η προϊσταμένη Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Άννα Μητροπούλου διενήργησε ένορκη διοικητική εξέταση μετά από καταγγελίες για τα έργα και τις ημέρες του Πανταζή Χρονόπουλου. Το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης είναι καταπέλτης: ο Δήμαρχος κατηγορείται ότι έδωσε τη δυνατότητα σε ιδιώτες που είχαν νοικιάσει καντίνες στην παραλία –τη μοναδική δραστηριότητα που επιτρέπεται από το νόμο- να τις μετατρέψουν σε κέντρα και βαριές μόνιμες κατασκευές. Άνοιξε δρόμους στην παραλία κάνοντας περιβαλλοντικές καταστροφές. Κύκλος εργασιών, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Αριστομένης Κριτσέλης (Πρώην Δήμαρχος Ζαχάρως)
«Αυτά δυστυχώς είναι παράνομα. Έργα και ημέρες της νυν δημοτικής Αρχής η οποία πιστεύω πως δεν σέβεται το νόμο. Έχουμε κάνει ειδικές αναφορές ότι δεν επιτρέπεται να παραβιάζουμε το νόμο. Εδώ, στην παραλία έχουν ρίξει τσιμέντα και έχουν κάνει ξυλοκατασκευές για μπαρ και τέτοια. Αυτό το μπαρ έχει άδεια για παιδική χαρά. Και όταν λέμε μπαρ εννοούμε σκυλάδικα. Διότι όταν ένα μπαρ έχει γυναίκες και ειδικά αλλοδαπές, καταντάει πρόβλημα».
Πανταζής Χρονόπουλος
«Ο Δήμαρχος αν περιμένει να υπάρχει νομιμότητα… Εκατό τις εκατό δεν υπάρχει. Κινείσαι μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας. Όχι όμως για το προσωπικό μου συμφέρον. Για το συμφέρον του Δήμου. Γκρεμίστηκε μια μάντρα στη Σμέρνα και κόβεται το χωριό στη μέση. Είναι ένας ιδιοκτήτης και μου λέει «Δήμαρχε τι θα γίνει; Δεν μπορεί να περάσει ούτε αυτοκίνητο». Προχώρα του λέω. Η μάντρα έγινε με συνοπτικές διαδικασίες».
Δημ.: Ο Δήμαρχος είναι οπαδός της άποψης «παρανόμησα για το λαό μου». Φαίνεται όμως πως παρανομεί για το κομμάτι εκείνο του λαού που συνδέεται μαζί του. Έτσι στα ΚΕΠ προσέλαβε εργαζόμενους της αρεσκείας του αφήνοντας έξω πτυχιούχους. Καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση από το Εφετείο. Τι λέει γι’ αυτό; Αρχικώς αρνείται ότι έχει καταδικαστεί.
»-Έχετε καταδίκη για παράβαση καθήκοντος;
»-Όχι
»- Μισό λεπτό να διαβάσω: Υπ. αριθμ. 1163/2006 απόφαση τριμελούς εφετείου Πατρών, επεβλήθη ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών για παράβαση καθήκοντος από πρόθεση και με σκοπό να προσχωρήσει σε άλλον παράνομο όφελος και αφορούν προσλήψεις στα ΚΕΠ. Υπάρχει τέτοια καταδίκη;
»- Υπάρχει τέτοια καταδίκη, έχω κάνει προσφυγή στον Άρειο Πάγο αλλά δεν είναι παράβαση καθήκοντος. Κάνοντας αυτή την πράξη δεν έβλαψα τον Δήμο.
»- Πήρατε κόσμο ενώ υπήρχε και πτυχιούχος;
»- Ναι, γιατί επί συμβάσει έργου δεν μπορεί να σου προσδιορίσει κανένας –ούτε η προκήρυξη- ότι πρέπει να πάρεις πτυχιούχους. Δηλαδή ένας πτυχιούχος της νομικής πάει να πει ότι είναι και άριστος χειριστής ηλεκτρονικών υπολογιστών;
»- Η νομοθεσία λέει ποια πρέπει να είναι η διαδικασία. Πρώτα πάει ο πτυχιούχος και ούτω καθ΄ εξής.
»- Από την έρευνα που έκανα οι μόνοι που ήξεραν κομπιούτερ ήταν αυτοί. Η γυμνάστρια τι κομπιούτερ να ξέρει;
»- Και γιατί σας καταδίκασαν;
»- Στον Άρειο Πάγο θα σου πω αν με καταδίκασαν.
Δημ.: Οι πειθαρχικές διώξεις, οι καταγγελίες και οι καταδίκες του Δημάρχου δυστυχώς δεν ενεργοποιούν το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας. Ούτε όταν ο Δήμαρχος μετακυλύει πρόστιμα, τα οποία μπαίνουν στους καταπατητές της παραλίας, στον ίδιο το Δήμο. 900.000 ευρώ φορτώθηκαν στο Δήμο Ζαχάρως μετά από διαβεβαιώσεις του Δημάρχου ότι οι επιχειρήσεις στις παραλίες είναι Δημοτικές. Στην πραγματικότητα ανήκουν σε ιδιώτες που έχουν καταπατήσει την παραλία.
Γιώργος Βασιλόπουλος (Δημοτικός Σύμβουλος )
«Τα πρόστιμα αυτά είχαν επιβληθεί για παραβάσεις που είχαν κάνει οι ενοικιαστές (ας πούμε) των παραλιακών χώρων, που έχουν εγκαταστήσει τις καντίνες ή τα κέντρα –μικρά ή μεγάλα δεν έχει σημασία. Το Μάιο μήνα ανακαλύψαμε ότι τα πρόστιμα αυτά μεταφέρθηκαν στον Δήμο Ζαχάρως. Πως μεταφερθήκανε; Πήρανε έγγραφα από την πολεοδομία, είχαν ψευδείς βεβαιώσεις που έλεγαν ότι τις εγκαταστάσεις αυτές τις έχει κατασκευάσει ο Δήμος Ζαχάρως. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ! Όμως, παρότι έχουν περάσει έξι μήνες, ούτε η Περιφέρεια ούτε το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχουν στείλει ειδικό ελεγκτή για να ελέγξει το βάθος του σκανδάλου. Διότι πρόκειται περί σκανδάλου. Κατά δεύτερο, η Περιφέρεια δεν έχει λάβει κανένα διοικητικό μέτρο. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος δηλαδή».
Δημ.: Οι παρανομίες του Δημάρχου, λοιπόν, γίνονται για το καλό της τοπικής κοινωνίας. Οι τρόποι παρανομίας πατούν γερά στη λαϊκή βάση. Ένας δρόμος ανοίγεται μέσα στο οικοσύστημα για το καλό της τοπικής κοινωνίας. Μερικά έργα γίνονται για το καλό της τοπικής ομάδας, για την διασκέδαση της νεολαίας στην περιοχή. Ουσιαστικά οι παρανομίες αυτές νομιμοποιούν τους μικρούς καταπατητές στην περιοχή και όλοι μαζί νομιμοποιούν τα μεγάλα συμφέροντα προκειμένου να κατασπαράξουν ότι έχει απομείνει.
Ο Ολυμπιακός Ζαχάρως είναι η τοπική ομάδα, η οποία έχει μετατραπεί στην εμπροσθοφυλακή των καταπατήσεων σύμφωνα με την ένορκη διοικητική εξέταση. Για το καλό της περιοχής πάντα.
Γιώργος Βασιλόπουλος
«Αυτό που λέτε είναι γεγονός. Διότι αν πιάσουμε παραδείγματος χάριν το παλιό περίπτερο Ζαχάρως, το οποίο έχει καταπατήσει και εκμεταλλεύεται ο Ολυμπιακός Ζαχάρως, του οποίου πρόεδρος είναι ο ίδιος ο Δήμαρχος, έχει καταπατήσει περίπου 5 στρέμματα αντί των 400 περίπου τ.μ. που καταλάμβανε το παλιό περίπτερο. Υπάρχουν έγγραφα της Κτηματικής Υπηρεσίας, με βάση τα οποία έχει επιβληθεί πρόστιμο στον Ολυμπιακό Ζαχάρως –δηλαδή στον Δήμαρχο που είναι πρόεδρός του- 180.000 ευρώ και έχουν συνταχθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης.
Πανταζής Χρονόπουλος
«Δεν είναι πέντε στρέμματα. Όσο ήταν τότε είναι και σήμερα. Απλώς όταν κάναμε το Beats Socer που είχε έρθει η Εθνική Βραζιλίας, βάλαμε κερκίδες για να γίνει ο αγώνας. Και αυτό συμπεριλάμβανε μέσα στα πέντε στρέμματα που λένε αυτοί, τα ξύλινα αποδυτήρια για να μπορούν να γδυθούν οι αγωνιζόμενοι».
Δημ.: Το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης που καταγράφει τις καταπατήσεις από την Δημοτική Αρχή αναφέρει πως ο Δήμαρχος υπέπεσε σε πειθαρχικά παραπτώματα γιατί έδωσε άδεια στον Ολυμπιακό χωρίς αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και άδεια λειτουργίας χωρίς καν τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου. Αυτά όμως είναι τα ψιλά γράμματα ενός πορίσματος. Ποιος θα τα βάλει με μια Δημοτική Αρχή που προσφέρει άρτο και θέαμα αλλά κυρίως κάλυψη σε μια ολόκληρη αντίληψη καταπατήσεων.
Γιώργος Βασιλόπουλος
«Πάρα πέρα, στις εκβολές του Ακίδα, στον Μπισκινόκαμπο, έχει γίνει ολόκληρο κέντρο: μπαρ, εστιατόριο, αναψυκτήριο κλπ. Ο χώρος αυτός είχε παραχωρηθεί για την εγκατάσταση μιας κινητής καντίνας».
Πανταζής Χρονόπουλος
«Τις παρανομίες τις κάναμε λόγω των αναγκών που υπήρχαν. Άμα είχαμε τα έξι στρέμματα και μπορούσαμε να κάνουμε ένα ωραίο μαγαζί, δεν θα το κάναμε; Θα πηγαίναμε να βάλουμε την καντίνα, να είναι σαν καλικάτζαρος, σαν του καραγκιόζη την καλύβα; Θα φτιάχναμε ένα ωραίο και σύγχρονο μαγαζί να πάει ο κόσμος. Τώρα που μας το παραχωρήσανε θα γίνουν δέκα τέτοια ή δεκαπέντε σύγχρονα μαγαζιά».
Δημ.: Η παραλία της Ζαχάρως και η λίμνη Καϊάφα είναι οικοσυστήματα που δέχονται πιέσεις από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Κι αυτή η δραστηριότητα δεν είναι μοναχά ο μικροκαταπατητής ή ο πονηρός γεωργός που προσπαθεί να καταπατήσει μερικά μέτρα γης. Είναι μεγάλα συμφέροντα, οργανωμένα, που φαντάζονται την περιοχή με τις φυσικές ομορφιές ως ένα τεράστιο οικόπεδο που πρέπει να καταπατήσουν. Επί δεκαετίες η Ηλεία δεν αναπτύχθηκε και τώρα η φωτιά ολοκλήρωσε τη ζημιά. Και ξαφνικά εμφανίζονται οι σωτήρες, βιαστικοί, ανοιχτοχέρηδες και με υποδομή. Όχι τεχνική υποδομή. Υποδομή αντίληψης. Έχουν χτίσει πολύ γερά επάνω στα μικροσυμφέροντα, τη συμμετοχή όσων αυθαιρετούν στην περιοχή και τις πολιτικές διασυνδέσεις. Από πού αντλούν τη δύναμη όλοι αυτοί που παρανομούν μέσα στους βιότοπους που προστατεύονται από τη ΝATOURA; Πως καταφέρνουν και χτίζουν χωρίς εμπόδια ακόμα και μέσα στη ζώνη οικιστικής προστασίας, αυτοί οι οποίοι συναναστρέφονται βουλευτές, κομματάρχες και υπουργούς;
Γιώργος Μπούσμπουρας
«Η NATURA πιάνει από το Λαπίθα, προχωράει βόρια μέχρι το μέσο της Ζαχάρως, κατεβαίνει μέχρι την παραλία, αφήνει έξω τον οικισμό του Νεοχωρίου και ξαναγυρνάει και προχωράει κάτω από τις σιδηροδρομικές γραμμές, μέχρι το Γιαννιτσοχώρι. Όλη η παραλία που παραχωρείται για εκμετάλλευση είναι ΝATURA. Όσα κτήρια είναι χτισμένα σε απόσταση
Δημ.: Ο δήμαρχος ανενόχλητος, υλοποιεί αυτά που ο ίδιος αντιλαμβάνεται ως απαραίτητα ενάντια σε νόμους και θεσμούς. Η κρατική εγκατάλειψη είναι το άλλοθι και η ανυπαρξία κρατικού ελέγχου και τιμωρίας το καθεστώς που του το επιτρέπει. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Πανταζής Χρονόπουλος φαντάζει ως λαϊκός ήρωας. Και για την αντίληψη που λέει: «με ενδιαφέρει να κερδίζω, ας προστατέψουν τις παραλίες άλλοι», είναι πραγματικά λαϊκός ήρωας.
»-Πες μου μια ανάπτυξη που μπορεί να γίνει όπως είναι σήμερα το καθεστώς. Μία.
»- Αυτός δεν είναι λόγος για να παρανομείτε.
»- Όχι, πες μου εσύ μια ανάπτυξη που μπορεί να γίνει σήμερα στην περιοχή όλη του Δήμου Ζαχάρως που θα κρατήσει τον κόσμο εδώ πέρα. Βιομηχανία δεν υπάρχει. Λάδι που υπήρχε και είχαμε ξεκινήσει τη διαδικασία να κάνουμε τη γιορτή της προώθησης… καταστραφήκαμε.
Δημ.: Είναι η καταστροφή που κινεί απεγνωσμένα και βιαστικά τη Δημοτική Αρχή Ζαχάρως; Που την κάνει να αγωνιά, να παραμερίζει τους νόμους, προκειμένου να εξασφαλίζει το καλό της περιοχής; Μάλλον όχι, μάλλον είναι μια συνηθισμένη τακτική. Ας δούμε τι έχει γίνει σε μια άλλη περίπτωση, στην περίπτωση που αφορά το Χρυσοχώρι της Ηλείας. Μια περιοχή σε ένα άλλο χωριό κοντά στη Ζαχάρω.
Τη δεκαετία του ’60, το Ίδρυμα Εθνικής Πρόνοιας παραχώρησε 200 περίπου στρέμματα στην περιοχή για να εγκατασταθούν οι σεισμοπαθείς. Οι σεισμοπαθείς δεν εγκαταστάθηκαν γιατί η περιοχή δεν θεωρήθηκε καλός τόπος διαμονής. Τα 200 αυτά στρέμματα έμειναν ανεκμετάλλευτα στην κατοχή της Πρόνοιας. Τον Μάρτιο του 2007, μια εταιρία με την επωνυμία «Houses in Greece» ανέβασε στο Ιντερνετ μια παράξενη ιστοσελίδα. Στην ιστοσελίδα υπήρχε και υπάρχει ακόμη μια επιστολή του Δημάρχου Ζαχάρως. Ο Δήμαρχος, μέσα από την διαφήμιση της εταιρίας, καλεί όποιον ενδιαφέρεται να κάνει αίτηση για να πάρει δωρεάν οικόπεδο στο Χρυσοχώρι Ηλείας. Απαραίτητη προϋπόθεση, να βγάλει οικοδομική άδεια μέσα σε έξι μήνες και να φτιάξει ξύλινο σπίτι μέσω μιας εταιρίας που θα αναλάβει την ανοικοδόμηση. Της εταιρίας που προτείνει, βεβαίως, ο Δήμαρχος.
Το θέμα δεν είναι ότι ο Δήμαρχος συμπεριφέρεται ως διαμεσολαβητής εταιριών, δίνοντας μάλιστα οικόπεδα για να τους τραβήξει. Το σημαντικότερο είναι πως δίνει οικόπεδα που δεν ανήκουν καν στον Δήμο, αλλά στην Πρόνοια.
Γιώργος Βασιλόπουλος
«Ο κ. Δήμαρχος διαφημίζει μέσω του Ιντερνέτ, χωρίς να ξέρουμε ποιον, την πώληση διάφορων σπιτιών και παραχώρηση δωρεάν οικοπέδων για να έρθουν να χτίσουν. Φοβόμαστε ότι πίσω από αυτή την ιστορία κρύβεται κάποιος όμιλος ο οποίος δεν έχει σκοπό τίποτε άλλο, παρά να πουλήσει τα σπίτια».
«Στο Χρυσοχώρι, όποιος φτιάξει το σχέδιο που εμείς θέλουμε, το παίρνει, το φτιάχνει, αλλά θα το φτιάξει εντός του έτους. Φαντασθείτε τώρα, να έρθουν εκατό και να φτιάξουν σπίτια εκεί πέρα, τι ανάπτυξη θα πάρει ο τόπος».
»- Αφού δεν είναι δικιά σας η έκταση. Είναι της Πρόνοιας.
»- Ήδη μας το έχουνε παραχωρήσει.
»- Μα αφού υπάρχει εκκρεμότητα
»- Έχει λήξει αυτό.
Δημ.: Η Εθνική Πρόνοια δηλώνει άγνοια για το θέμα. Το υπουργείο Υγείας δηλώνει πως ενημερώθηκε από εμάς. Τις απαραίτητες διευκρινίσεις μας δίνει τελικά ο κύριος που δηλώνει εκπρόσωπος της εταιρίας που θα προωθήσει την πώληση των σπιτιών:
«Απλώς ελέγχεται οικονομικά από το ταμείο Πρόνοιας. Έχει μείνει εκεί δηλαδή και έρχεται τώρα ο Δήμος σε συνεννόηση να του δοθεί το δικαίωμα της εκμετάλλευσης. Απ’ ότι μου έχει πει ο Δήμος. Εγώ δεν ξέρω τίποτα παραπάνω. Μου έχει πει ότι είναι θέμα ημερών. Επειδή εμείς έχουμε απέναντι στον κόσμο δεσμευτεί προχωρούμε με ιδιωτικό. Δεν θα κάνουμε τίποτα που δεν είναι καθαρό. Ούτε εγώ θέλω να γίνει κάτι τέτοιο, ούτε κανείς άλλος. Ο Δήμος αν δεν τελειώσει τα διαδικαστικά, εγώ δεν μπορώ να πω σε κανέναν να έρθει να παραλάβει».
Δημ.: Ο Δήμαρχος δίνει οικόπεδα κάποιου άλλου, κάνει μνημόσυνο δηλαδή με ξένα κόλλυβα, ο νόμιμος ιδιοκτήτης δεν ξέρει καν και οι παράγοντες επίσης αγνοούν. Ο κύκλος του Δημάρχου λέει σε όλους, βέβαια, πως όλα αυτά είναι λεπτομέρειες. Το θέμα θα το λύσει ο υπουργός. Ποιοι είναι λοιπόν, αυτοί που εγγυώνται στον κ. Χρονοπουλο πως θα υλοποιηθούν οι απαιτήσεις του και μάλιστα εγκρίνονται οι μέθοδοί του; Πως αποφασίζει και πράττει πριν αποφασίσουν οι υπουργοί και οι υπηρεσίες;
Πανταζής Χρονόπουλος
«Στους λεβέντες που τα λένε αυτά, έχω να τους πως ότι είμαστε ο μόνος Δήμος που έχει αναθέσει μελέτη 400.000 ευρώ για ΣΧΟΟΑΠ. Διότι, αν δεν ξέρετε αγαπητέ, εδώ στο Δήμο Ζαχάρως, σε όλη την παραλία και την περιοχή δεν μπορεί να γίνει ξενοδοχειακή μονάδα, με αποτέλεσμα ο κόσμος να κάθεται και να μην μπορεί να μείνει στον τόπο του. Αυτό έγινε εκ του πονηρού το 1993, διότι αν εδώ είχανε γίνει πέντε έξι ξενοδοχειακές μονάδες, στα Ολύμπια δεν θα πήγαινε κανένας. Θα ερχόταν στην Ζαχάρω να καθίσει και μετά θα πήγαινε στα Ολύμπια. Αλλά ο πρώην Δήμαρχος που ήταν στη Ζαχάρω επί 16 χρόνια, έχει δυο μεγάλα ξενοδοχεία στα Ολύμπια. Πως ήταν δυνατό να θέλει ανάπτυξη του τόπου του; Να κλείσει τις επιχειρήσεις του;»
Δημ.: Ο χαρακτηρισμός της περιοχής της Ζαχάρως και η ένταξή της στα προγράμματα προστασίας δεν έγινε επειδή κάποιοι το ήθελαν από συμφέρον αλλά γιατί όπως έκρινε και η Ε.Ε. είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη στον κόσμο. Στη Ζαχάρω άκουσα μια άποψη πραγματικά ανατριχιαστική, πόσο μάλλον τώρα, μετά απ’ αυτή την μεγάλη καταστροφή. Έλεγαν μερικοί, εμείς δεν θέλουμε δέντρα, εμείς θέλουμε ξενοδοχεία. Απ’ αυτά δεν έχουμε. Αυτή δυστυχώς η άποψη προσπαθεί να γίνει νόμος απέναντι στον πραγματικό νόμο. Ένας αναπτυξιακός νόμος φαρ ουεστ.
Ο νομός Ηλείας μπορεί πραγματικά να αναπτυχθεί με τον καλύτερο τρόπο, αξιοποιώντας τις φυσικές ομορφιές, τους αρχαιολογικούς χώρους, τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Τα ξένα ονόματα των επενδυτών, οι μεγάλες υποσχέσεις, μοιάζουν με καθρεφτάκια που μοιράζονται σε ιθαγενείς.
Για να δεις ποιος διέπραξε ένα έγκλημα ψάξε να βρεις ποιος είχε το κίνητρο. Ποιος είχε συμφέρον. Ο νομός Ηλείας πιέζεται για να παραδοθεί στο τσιμέντο. Κάποια στιγμή, μια αστυνομική έρευνα, ίσως αποκαλύψει ποιοι ήταν οι δράστες. Για τον σκεπτόμενο άνθρωπο όμως δεν είναι μόνο οι δράστες αλλά αυτό που προσπαθούν να πετύχουν. Αν ξύσεις τα αποκαΐδια και τις στάχτες μπορεί να βρεις του δράστες, αλλά τις αντιλήψεις τις δημιουργούν τα συμφέροντα και δεν είναι τίποτε άλλο από εμπρηστικές αντιλήψεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου