11.6.07

ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ!... το Καλοκαίρι θα ρθει κι εφέτος!



Κι ενώ ο Ιούνιος πλησιάζει προς τα μέσα του, η χώρα έχει μετατραπεί σ’ ένα αδιάκοπο «εξεταστήριο γνώσης» (κάτι σαν μικροπαιδαγωγικό -κατά το μικροβιολογικό- εργαστήριο…) και οι εξετάσεις «δίνουν και παίρνουν»…

Κάτι οι πανελλήνιες που συνεχίζονται «σιωπηρά» με τις ξένες γλώσσες, τα σχέδια, τα αγωνίσματα… και με τις εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΤΕΙ των «παιδιών ενός κατώτερου θεού» που τελειώνουν τα Τεχνικά Λύκεια (οι οποίες αρχίζουν σήμερα…), κάτι οι εξετάσεις για γυμναστικές ακαδημίες, για στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές… κάτι οι εξετάσεις όσων ασθένησαν (ή καμώθηκαν…) εκείνες τις ημέρες…

Κάτι η εξεταστική περίοδος των φοιτητών, που προβλέπεται να «πληρώσουν» τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, με…ιδιαίτερα καυτό Καλοκαίρι («πήξιμο»…)

Κάτι τα διαγωνίσματα σε Γυμνάσιο και Λύκειο, που συνεχίζονται… Μέσα στο γενικό κλίμα, να και κάποιες εξετάσεις για κάτι «πτυχία» ξένων γλωσσών (που μη με ρωτήσετε τι αξία έχουν, γιατί δεν θέλω να σας γελάσω κι αν μιλήσω θα εκτεθώ…)

Κι ενώ τελειώνει και στα τελευταία πρωταθλήματα η Primera και η Sequounda division play-off… ή πριν αρχίσουν -επιτέλους!- ένα πραγματικό play-on, οι παιδικές ψυχές… Να σου ο προγραμματισμός των φροντιστηρίων για την καλοκαιρινή περίοδο!… (όπως πολύ καλά ξέρουν οι Ισπανόφωνοι φίλοι του …αθλητικού τζόγου) και πάμε για

…κι ενώ είμαστε στο παραπέντε να ακούσουμε μια μέρα τις παιδικές ψυχές να υψώνουν μια φωνή και να μας λένε ένα βροντερό: «Αϊ σιχτήρ»…, πριν τα καταλήξουμε σε ομαδική παιδοψυχοθεραπεία, ας απολαύσουμε μερικά ευρηματικά μαργαριτάρια τους από διαγωνίσματα του παρελθόντος.

Τα παρουσιάζω έτσι σαν εκφράσεις μιας «λογικής αντίδρασης», που βγάζει τη γλώσσα στην ιερά εξέταση της γνώσης και όχι σαν δείγματα αγραμματοσύνης, όπως μπορεί να σκεφθεί κάθε συνταξιούχος δημοδιδάσδκαλος, συνταξιούχος γραφεύς Α του Δημοσίου ή συνταξιούχος αγροφύλαξ (διορισθείς «επί επταετίας»…):

● Η δονοβλεψία είναι ασθένεια όπου δονεί το αίσθημα της οράσεως.

●Ετεροφαλή είναι τα αδέρφια που προέρχονται από τον ίδιο πατέρα. Από την ίδια μάνα λέγονται ετεροθηλή.

● Τρισκατάρατον είναι το πλοίον το έχον κατάρτια και στα τρία ιστία.

●Ο αλιγάτορας είναι συνδυασμένο ζώον: μισός άλιγας, μισός γάτορας.

●Το μητρικόν γάλα είναι προτιμώτερον του αγελαδινού, λόγω καλυτέρας εμφανίσεως στήθους γυναίκας.

●Στην αρχαιότητα ήταν όλα ηθικά και γνήσια, ακόμα και οι πόρνες λεγόντουσαν ιέρειες.

●Ψευδώνυμο είναι αυτό που χρησιμοποιείται από τους ποιητές, όταν ντρέπονται για την ποίησή τους.

●Η παρτιτούζα είναι οι νότες που έχουν μπροστά τους οι μουσικοί της συμφωνικής ορχήστρας. Ο μαέστρος δεν θέλει παρτιτούζα. Αυτός και μόνον αυτός, κρατάει τη βακέτα και την κουνάει τεντωμένη δώθε-κείθε, έχοντας κάτι το κοινόν στα οπίσθιά του. Το κοινόν δεν παίρνει μέρος σ' όλα αυτά, μόνον βλέπει και ακούει έντονα καταγοητευμένον από την διέγερσιν.

●Αν ο Καραϊσκάκης ζούσε σήμερα θα έτριζαν τα κόκκαλά του.

●Παρ' όλο που ο γέρος ήταν τυφλός, άκουσε τα πάντα!

●Σε περίπτωση λιποθυμίας, ξεκουμπώνουμε το πουκάμισο και τρίβουμε με οινόπνευμα. Αν είναι κορίτσι, ζητάμε συγνώμη και συνεχίζουμε ασταμάτητοι το τρίψιμο ανενόχλητοι, αλλά κάπως πιο απαλά, με ρυθμικό τρίψιμο επαφής, ώστε να το ευχαριστιέται και η ίδια.

●Πειστήρια έχομε πολλών ειδών. Δυο απ' αυτά, τα γνωστότερα, είναι τα αστυνομικά και τα άχραντα.

●Το εθνικό σήμα της Ολλανδίας είναι το άνθος της τουλούμπας. (σημ. αποστολέα: Κορυφαίο!)

●Και ο νοών νοήμων.

●Εκ τη πρέφας του αναγεννάται, ως άλλος φοίνιξ.

●Το εμφιαλωμένο νερό προκαλεί εμφιάλτες.

●Ίδιος κι απαράδεκτος!

●Της έταξε λαχνούς με πετραχείλια.

●Το άλλο παιδί ήταν άσχημο, κακότροπο και οξύμωρο.

●Ο Διονύσιος ο Σολομών έγραψε τον Ύμνον εις μίαν και μόνον στιγμήν εθνικής εξάρσεως και υπερηφανείας. Όχι για άλλους λόγους.

●Ο Ρόμελ και ο Ρωμύλος βύζαξαν μια λύκαινα και έχτισαν τη Ρώμη.

●Ο Κωνσταντίνος Καντάφης ήταν Έλληνας ποιητής που κατοικούσε στη Λιβύη της Αλεξανδρείας.

…Κουράγιο παιδιά, το Καλοκαίρι θα ρθει κι εφέτος!!! (Και ο νοών… νοήμων!…)

τα "μαργαριταράκια" μου τα έστειλε το Μαριαλενάκι

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μαργαριτάρια άφθονα υπάρχουν στην 2τομη έκδοση "είτε παίδες Ελλήνων είτε ... ".
που να σε βρώ να στο δανείσω...
είναι το τέλειο αντικαταθλιπτικό!!! (αφήνει όμως και μια πίκρα...)

:)

panagiota είπε...

Χα-χα-χα!!!!!
Κι εμενα μου τα εστειλε το Μαριαλενακι και ριξαμε πολυ γελιο μαζι με την κορη μου(που μαζι τραβηξαμε κουπι και ξενυχτια στο καναλι της παιδειας-παραπαιδειας τετοιο καιρο πριν 4 χρονια)αλλά εκει που τραβηξαμε τα μαλλιά μας ηταν:ο Κ.Κανταφης που εζησε Λιβυη της Αλαξανδρειας!!!!!
Την καλησπερα μου....

J. είπε...

΄Ενας γνωστός μου σφύριξε το εξής καταπληκτικό από πρόσφατη περιγραφή αγώνα στη ΝΕΤ : "Τραυματίστηκε στον αριστερό μηρό του χεριού".

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ήταν πολύ καλά. Ωστόσο, πέρα από το ότι γράφτηκαν από κακούς μαθητές, συχνά τέτοια μαργαριτάρια γράφονται από το υπερβολικό άγχος διαβασμένων παιδιών.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου γένος των ένδοξων τότε Ελλένων και των τώρα τσιφτετελλήνων...