8.6.07

ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ...

Περικλής Κοροβέσης

Γεννήθηκε το 1941 στο Αργοστόλι. Σπούδασε θέατρο με τον Δημήτρη Ροντήρη, σημειολογία με τον Roland Barthes και παρακολούθησε μαθήματα με τον P. Vidal Naquet στο Παρίσι. Από μικρή ηλικία μετείχε ενεργά στο μαχητικό δημοκρατικό κίνημα της Αριστεράς. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε επί χούντας. Το πρώτο του βιβλίο, "Ανθρωποφύλακες" (1969), μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Εκτός από πεζά, έχει γράψει θέατρο, παιδικά και ποίηση. Παράλληλα με τη συγγραφική του δραστηριότητα, διατηρεί μόνιμες στήλες στην Ελευθεροτυπία και στην Εποχή.

Έργα του: "Ανθρωποφύλακες" (μαρτυρία), Στοκχόλμη 1969

"Κοινός τόπος" (κείμενα), 1976,

"Γύρω από το νησί η θάλασσα" (μυθιστόρημα), 1982

"Η συνέλευση των ζώων" (μουσικό παραμύθι-μουσική Γ. Κουρουπού), 1983

"Ο Γιαννάκης και η Μαρδίτσα" (παραμύθι), με εικονογράφηση Κ. Δίγκα, 1986 "Ατάμ Αλ' Ακ" (μουσικό παιδικό θέατρο-μουσική Π. Περράκη) 1987 "Τango Bar" (θεατρικό), 1988

"Εμπορία ειδήσεων" (άρθρα 78-90), 1990

"Επιχείρησις Ιουδίθ" (θεατρικό), 1992

"Γυναίκες ευσεβείς του πάθους" (μυθιστορήματα), 1995

"Μ' εξακόσιες λέξεις" (συλλογή κειμένων), 1996

"Νοσταλγία μνήμης" (αφήγημα), 1999,

"Τρομοκρατία και άλλα δαιμόνια", Ηλέκτρα, 2004

ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ (εκδόσεις Ηλέκτρα)

Πρόκειται για την πανέκδοση του ιστορικού βιβλίου του Περικλή Κοροβέση "Ανθρωποφύλακες", με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών στη χώρα μας (21η Απριλίου 1967). Μια συγκλονιστική κατάθεση του συγγραφέα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στη Διεθνή Αμνηστία, που γνωστοποίησε για πρώτη φορά στην διεθνή κοινότητα τα φρικτά βασανιστήρια που υφίσταντο οι πολιτικοί κρατούμενοι της χούντας των συνταγματαρχών. Την έκδοση προλογίζει ο Δημήτρης Ραυτόπουλος, ενώ προστίθεται "παράρτημα" με ντοκουμέντα που στοιχειοθετούν την διαδρομή του βιβλίου στην Ευρώπη και τον κόσμο, από την εποχή της έκδοσής του μέχρι σήμερα.

Το βιβλίο «Ανθρωποφύλακες» του Περικλή Κοροβέση πρωτοεκδόθηκε στο εξωτερικό το 1969 αρχικά σε διάφορες γλώσσες και κατόπιν στα ελληνικά. Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας δηµοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφηµερίδα «Αθηναϊκή» και σε βιβλίο κυκλοφόρησε διαδοχικά από τις εκδόσεις Βέργος, Κάλβος και Γνώση. Η βάρβαρη εξάπλωση των βασανιστηρίων σε όλο τον κόσµο και η «νοµιµοποίησή» τους από τις ΗΠΑ, καθιστά τη νέα έκδοση από την Ηλέκτρα, εξαιρετικά επίκαιρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: