26.4.15

Τι είναι σκουπίδι;



Σκουπίδι είναι ένας πλούτος που αντιμετωπίζεται σαν ενόχληση και πετιέται… (με μια κίνηση σαν να χτυπάς γροθιά το σαγόνι σου για να σου σταματήσει ο πονόδοντος…)
Ποιός το δημιουργεί;… Ποιός το παράγει;… Ποιος το πετάει;…
Εμείς που επιλέγουμε να μη το χρησιμοποιήσουμε άλλο (από την εμμονή μας για shopping  therapy) και το πετάμε…
Εμείς που επιλέγουμε να μη το χαρίσουμε ή να το μοιραστούμε, όταν δε μας χρειάζεται πια (π.χ. μια παιδική κούνια) και το πετάμε…
Εμείς που επιλέγουμε να μην το επιδιορθώσουμε όταν «χάλασε» (παρουσίασε κάποια βλάβη) και το πετάμε…
Οι εταιρείες που παράγουν προϊόντα για να φθαρούν για να πουλήσουν καινούρια… κι εμείς που τα επιλέγουμε κι επομένως χρηματοδοτούμε την πολιτική τους…
Εμείς που… δεν ανακυκλώνουμε και δεν κομποστοποιούμε…
ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΣ …ΥΠΟΠΤΟΙ κι  Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ…
Πρόσφατα στην ΟΡΤ βρέθηκαν προσκεκλημένοι εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων του Πύργου σε συζήτηση για το θέμα των «σκουπιδιών του Πύργου». Κι ενώ η 3ωρη περίπου συζήτηση πήγαινε προς το τέλος της κι είχε περιστραφεί στις συνήθεις αναφορές:
Να φύγουν τώρα τα σκουπίδια, φταίνε οι αυτοδιοικητικοί των προηγούμενων χρόνων, φταίει η κυβέρνηση, φταίει η συμπεθέρα της γειτόνισσας κι ο εραστής της απέναντι… δηλαδή το συνηθισμένο: ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ –πάντα κάποιοι άλλοι… (κι ας ήσαν κατά 60% εκεί άτομα που μετείχαν στη νομή της εξουσίας -επομένως και συνυπεύθυνα- για χρόνια…)
Μέχρι που ακούστηκε για πολύ λίγο απόσπασμα από συνέντευξη του Υπουργού Περιβάλλοντος κ.Τσιρώνη, για να μείνουν «άναυδοι» οι περισσότεροι:
Και τι είπε ο Υπουργός;  «ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΤΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!...»
Η  ΟΜΟΡΦΟΥΛΑ…
Μια αμερικανίδα φοιτήτρια, περιβαλλοντολόγος, επί 2 χρόνια, τα μόνα μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια που παρήγαγε, ήσαν τόσο λίγα που μπόρεσε να τα χωρέσει σε ένα γυάλινο βάζο (περίπου 200 γραμμάρια!!!)
Δεν επρόκειτο για καμιά περίεργη «φευγάτη» που ζούσε στα δάση. Ζούσε στη Ν. Υόρκη – στο κέντρο του Καπιταλισμού και της κατανάλωσης. Μια γλυκύτατη κοπελιά περίπου 24 χρόνων, που επιβάρυνε το περιβάλλον μέσα σε 2 χρόνια, λιγότερο από όσο εμείς σε μια μέρα…
Απλά έχει την πολύ καλή συνήθεια να αποφεύγει τα συσκευασμένα προϊόντα και να χρησιμοποιεί στα ψώνια της, την πολύ καλαίσθητη πάνινη τσάντα της και να βάζει τα «χύμα» προϊόντα που αγοράζει σε επίσης δικά της μικρά πάνινα σακουλάκια ή γυάλινα βαζάκια ή οτιδήποτε επαναχρησιμοποιήσιμο… Τόσο απλά!
Στο σπίτι της δεν υπάρχει κάδος απορριμμάτων, ούτε πλαστική σακούλα, ούτε οποιοδήποτε πλαστικό…
Η  Eyrostat
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην ΕΕ το 2013 κάθε πολίτης παρήγαγε κατά μέσο όρο 481 κιλά σκουπιδιών…
Γύρω στα 300 κιλά κατ΄ άτομο, η Ρουμανία, η Εσθονία και η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχίας και η Λεττονία.
Στην άλλη όχθη της κλίμακας, η Δανία (747 κιλά κατ΄ άτομο), το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και η Γερμανία που υπερβαίνουν τα 600 κιλά κατ΄ άτομο, και η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Μάλτα, η Γαλλία η Ολλανδία και η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ με ποσότητες μεταξύ 500 και 600 κιλών κατ΄ άτομο.
Οι μέθοδοι διαχείρισης των σκουπιδιών διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών. Το 2013, ανακυκλώθηκε στη Σλοβενία το (55%) των προσωπικών σκουπιδιών, στη Γερμανία (47%), στην Αυστρία (35%)….
… ενώ τα υψηλότερα ποσοστά επιστροφής στο έδαφος (ΘΑΨΙΜΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ) καταγράφηκαν στη Ρουμανία (97%), Μάλτα (88%), Κροατία (85%), Λεττονία (83%) και ΕΛΛΑΔΑ (81%)!!!
Να ξαναθυμηθούμε τι είπαμε στην αρχή;;;
Τι είναι σκουπίδι;
Σκουπίδι είναι ένας πλούτος που αντιμετωπίζεται σαν ενόχληση και πετιέται… που;;;… (με μια κίνηση σαν να χτυπάς γροθιά το σαγόνι σου για να σου σταματήσει ο πονόδοντος…)
Τι μπορούμε  να κάνουμε εμείς;
* Να μειώσουμε τα απορρίµµατα , πριν αγοράσουμε τα προϊόντα, προτιμώντας αυτά που η συσκευασία τους είναι μικρή και φιλική προς το περιβάλλον.
* Να αναζητάμε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζουμε.
* Να αποφεύγουμε τις συσκευασίες µιας χρήσης. Να προτιμάμε τις επιστρεφόμενες φιάλες και συσκευασίες.
* Να επαναχρησιμοποιούμε υλικά αντί να τα πετάμε στα σκουπίδια. Μήπως τα παλιά προϊόντα ή συσκευές μας μπορούν να φανούν χρήσιμα σε κάποιον άλλο συμπολίτη μας;
* Να προσέχουμε  τις συσκευασίες στα προϊόντα που αγοράζουμε. Οι γυάλινες συσκευασίες είναι κατά τεκμήριο φιλικότερες προς το περιβάλλον από τις πλαστικές και τις αλουμινένιες συσκευασίες.
* Χρειαζόμαστε πάντα πλαστικές σακούλες; Να προτιμάμε µία πάνινη τσάντα ή µία χάρτινη σακούλα.
* Να ανακυκλώνουμε! Να πιέζουμε – βοηθάμε το Δήμο μας να ξεκινήσει προγράµµατα ανακύκλωσης, κι όπου δεν το κάνει ήδη. Η νέα νομοθεσία επιβάλλει την ανακύκλωση όλων των απορριμμάτων (όχι μόνο των συσκευασίων, αλλά και των ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών, των οχημάτων, των ορυκτελαίων, των μπαταριών, των οικοδομικών αποβλήτων, κ.λπ).
* Να χρησιμοποιούμε επαναχρησιµοποιούµενα δοχεία για την αποθήκευση τροφών στο ψυγείο μας αντί να τις καλύπτουμε µε αλουμινόχαρτο.
* Να χρησιμοποιούμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
* Να ανακυκλώνουμε τα τηγανέλαια και το λάδι μηχανής του αυτοκινήτου, αντί να το ρίχνουμε στην αποχέτευση



Δεν υπάρχουν σχόλια: