29.7.08

ΗΛΕΙΑ: η ανασυγκρότηση συνεχίζεται με τις μπουλντόζες

...
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑΪΑΦΑ

Του Διονύση Κράγκαρη*

Η Ηλεία ήταν χρόνια παραμελημένη. Από τα τέλη της δεκαετίας του ΄60 που ολοκληρώθηκαν τα δύο μεγάλα αρδευτικά έργα με τα φράγματα Πηνειού και Αλφειού (που έφεραν τα πάνω κάτω στον αγροτικόν τομέα και δυστυχώς στο όλο Ηλειακό οικοσύστημα), οι τοπικοί παράγοντες είχαν να το λένε ότι ο Νομός που φιλοξενεί την Αρχαία Ολυμπία είναι από τους τελευταίους σε οικονομική ανάπτυξη. Να μη ξεχνάμε βέβαια τις γενναίες επιδοτήσεις των αγροτών του πρώτου πακέτου Ντελορ που εξέθρεψαν δεκάδες σκυλάδικα ανά την ηλειακή επικράτεια και δημιούργησαν την ψευδαίσθηση μιάς σπάταλης και ανέμελης ευημερίας.

Τώρα όμως που στερεύουν οι επιδοτήσεις και τα αγροτικά προϊόντα τα διαφεντεύουν νεόφυτοι επιχειρηματίες που κατακλύζουν με τα συσκευαστήριά τους την ταλαίπωρη εθνική οδό Πατρών-Πύργου και δυναστεύουν δρόμους και δρομάκια με τις τερατώδεις νταλίκες τους, τα πράγματα αρχίζουν να σφίγγουν επικίνδυνα για την συμπαθή αγροτική τάξη. Άλλοι εγκαταλείπουν καλλιέργειες δεκαετιών, άλλοι υφίστανται τις συνέπειες των ανεξόφλητων δανείων τους και άλλοι πουλάνε τη γη τους, ενώ την ίδια ώρα άπαντες με τρόμο βλέπουν να στερεύει επικίνδυνα το νερό στα δύο σπάταλα φράγματα
. Άλλωστε τώρα υπάρχουν επενδυτές, που αγοράζουν όσο- όσο αγροτικές εκτάσεις, μεσόγειες για να εγκαταστήσουν ηλιακά πάρκα και παραθαλάσσιες ιδίως για να αναπτύξουν παντός είδους τουριστικές επιχειρήσεις.
Ο τουρισμός από τις αρχές της δεκαετίας είναι ο νέος μύθος που προσπαθούν να καλλιεργήσουν επίδοξοι επενδυτές γνωστών και αγνώστων συμφερόντων συνεπικουρούμενοι από το σύνολο σχεδόν των παραγόντων του λεγόμενου δικομματισμού.
Θυμόμαστε όλοι την εργώδη προσπάθεια του επί Πασοκ τοπικού υφυπουργού για την επένδυση στον Καϊάφα, την παραχώρηση από τον προηγούμενο Νομάρχη 2500 στρεμμάτων στην πρώην λίμνη της Αγουλινίτσας για την κατασκευή γηπέδων γκολφ, ώσπου φθάσαμε μέσω των τραγικών πυρκαγιών στην παραχώρηση 2500 στρεμμάτων παραθαλάσσιας έκτασης στην παραλία της Ζαχάρως στον εκεί περιλάλητο δήμο για «ήπιες» τουριστικές εκμεταλλεύσεις.

Ο Καϊάφας είναι το επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Μια από τις ομορφότερες περιοχές της χώρας, που συνδυάζει ιαματικά λουτρά, δάσος και ατέλειωτη αμμουδιά.
Από κει βέβαια θα περάσει και η Ιονία οδός.! Παρά τη γενική κατακραυγή φορέων και κατοίκων , το υπουργείο επιμένει! Οι εξαγγελίες των κυβερνητικών παραγόντων περί προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, ισοπεδώνονται μπροστά στη σκοπιμότητα των έργων και των ποικίλων συμφερόντων.

Έτσι φθάσαμε και στην «αποκατάσταση» του δάσους που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές. Έβαλαν τις μπουλντόζες και τα φορτηγά, έκοψαν όλα τα καμένα δέντρα και προχωρούσαν ακάθεκτοι στο μεγαλεπήβολο έργο τους, αγνοώντας και τσαλαπατώντας με τον χειρότερο τρόπο τη φυσική αναγέννηση του δάσους. Η παρέμβαση των επιστημόνων της WWF που παρακολουθούσαν, τους χάλασε τα σχέδια. Οι αντιδράσεις τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών υπήρξαν έντονες, αλλά οι παράγοντες που διαχειρίζονται τα περιβαλλοντικά πράγματα στην Ηλεία δεν πείθουν ότι η συνέχεια θα είναι καλύτερη. Είδαμε τι έπραξαν με τα αδρανή υλικά των ποταμών στα υποτιθέμενα αντιπλημμυρικά έργα, τι έπραξαν με τις αναδασώσεις, τι πράττουν σε δεκάδες άλλες σοβαρές περιπτώσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στην Ηλεία, από τη στιγμή που έχει επικρατήσει το μοντέλο της άναρχης και ασύδοτης ανάπτυξης.
Ήδη οι κάτοικοι πολλών περιοχών γεύονται τα πρώτα οδυνηρά αποτελέσματα των τουριστικών συγκροτημάτων, αφού τουρίστες ακούνε και τουρίστες δεν βλέπουνε στα μαγαζιά τους.
Τα προστατευόμενα οικοσυστήματα (βλέπε Κοτύχι-Στροφυλιά) γίνονται πεδία πειραματισμών και κατασπατάλησης εκατομμυρίων, χωρίς ακόμη να έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ που καθυστερεί επί 15ετία!
Οι χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες που δουλεύουν ανασφάλιστοι έναντι πινακίου φακής σε χωράφια και εργοστάσια αγροτικών προϊόντων, διαβιώντας υπό άθλιες συνθήκες, συνθέτουν ένα νέο πρόβλημα για τις τοπικές κοινωνίες που οι τοπικοί παράγοντες αδυνατούν να το διαχειριστούν κλείνοντας ή κάνοντας τα στραβά μάτια. (Υπάρχουν μικρές ή μεγάλες Μανολάδες σε όλα τα χωριά της Ηλείας και όχι μόνο).

Από τον Αννα λοιπόν της άναρχης άγριας ανάπτυξης, στον θλιβερό Καϊάφα της ασυδοσίας και της συγκάλυψης, η μόνη απάντηση θα έλθει από τους πολίτες.

*Ο Διονύσης Κράγκαρης είναι συντονιστής της πολιτικής κίνησης των Οικολόγων Πράσινων στην Ηλεία

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ, 27.7.2008)

1 σχόλιο:

Λωτοφάγος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, κυρίως για ανίδεους σαν κι εμένα!